Coronavirus

25 svenske læger og forskere i opråb til USA: - Gør ikke, hvad vi gjorde

Fagfolkene er bagmænd bag flere åbne breve, der er bragt i svenske medier.

Sverige har i de seneste uger og dage oplevet et fald i antallet af smittede og døde med covid-19, og statsepidemiolog Anders Tegnell er positiv.

Men USA, hvor antallet af smittede stiger dag for dag, skal ikke kigge mod vores skandinaviske naboer.

Sådan lyder det i et åbent brev fra 25 svenske læger og forskere bragt i USA Today.

- I øjeblikket er vi et eksempel for resten af verden på, hvordan man ikke skal tackle en dødbringende, smitsom sygdom, skriver de.

Bag brevet er flere forskere fra nogle af Sveriges mest prestigefyldte hospitaler og universiteter. Herunder Karolinska Institutet, Gøteborg Universitet og Lund Universitet.

”Resultatet er utvetydigt”

I hårde vendinger kritiserer fagfolkene de svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, og indirekte statsepidemiolog Anders Tegnell og sætter spørgsmålstegn ved de valg, der er truffet.

De har ført til ”død, sorg og lidelse”, lyder det.

Forhåbentlig kommer der en vaccine. Hold ud indtil da. Og gør det ikke på den svenske måde

25 svenske læger og forskere

- I sidste ende skal det hele nok passere, og livet vil vende tilbage til normalen. Nye medicinske behandlinger vil forbedre prognosen. Forhåbentlig kommer der en vaccine. Hold ud indtil da. Og gør det ikke på den svenske måde, står der i brevet.

Brevet kommer i kølvandet på, at Sverige ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har registreret 5639 coronarelaterede dødsfald og mere end 78.000, der er eller har været smittet med covid-19 – et af de ti hårdest ramte lande i Europa. Det svarer til cirka 763 smittede per 100.000 indbyggere.

Til sammenligning har Danmark registreret 611 coronarelaterede dødsfald og over 13.000 smittede, hvilket svarer til cirka 228 smittede per 100.000 indbyggere.

Det højere tal skyldes blandt andet, at Sverige har grebet pandemien helt anderledes an end mange andre europæiske lande. Blandt andet har restauranter og skoler aldrig været lukket ned. Og den tilgang er ifølge fagfolkene ”noget af et mysterium”. Et mysterium de delvist forklarer ved, at de svenske myndigheder har anset flokimmunitet for at være et mål - selvom de har benægtet dette offentligt.

Fagfolkener mener med andre ord, at det ikke er ønskværdigt at gå efter flokimmunitet og holde igen med restriktionerne. Og det er især dette, svenskerne råder USA til ikke at gøre.

Fagfolkene bemærker, at strategien er blevet opfattet som liberal, og at de har set skilte til amerikanske demonstrationer med opråb som ”Be like Sweden”, men amerikanerne skal ikke samme vej:

- Resultatet på dette tidspunkt er utvetydigt, lyder det.

Har skrevet flere breve

De svenske myndigheder har sagt, at flokimmunitet, hvor omkring 60 procent af befolkningen har været smittet, kan hjælpe med at undertrykke spredningen af sygdommen. Men selvom det ikke har været et officielt mål, har den tilgang også fejlet, lyder det fra fagfolkene, der anslår, at antallet af svenskere med antistoffer ligger på omkring ti procent.

Vi tror, ​​at Sverige kan bruges som en model, men ikke på den måde, det oprindeligt blev tænkt på

25 svenske læger og forskere

- Vi tror, ​​at Sverige kan bruges som en model, men ikke på den måde, det oprindeligt blev tænkt på. Vi kan i stedet tjene som kontrolgruppe og besvare spørgsmål om, hvor effektiv de frivillige restriktioner og foranstaltninger i Sverige har fungeret sammenlignet med lockdowns, aggressiv testning, sporing og brug af masker andre steder, skriver de.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har endnu ikke kommenteret brevet fra fagfolkene offentligt.

Det er dog langt fra første gang, at de svenske fagfolk kommer med en kritik. I juni skrev flere af de samme læger et brev i svenske Expressen, og i april bragte Dagens Nyheter et brev, hvori fagfolkene kraftigt anbefalede, at skoler og restauranter blev lukket, og at beslutningerne i landet blev taget af fagfolk og ikke embedsmænd.

Dengang svarede Anders Tegnell kritikerne:

- Jeg vil benægte, at vi ikke har nogen detaljeret strategi.

Har nedsat kommission

På et pressemøde tirsdag sagde Tegnell, at ”udviklingen fortsætter i den rigtige retning”. Den udtalelse kommer efter, at der tirsdag blev registreret syv nye dødsfald og 118 smittede.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau har Folkhälsomyndigheten efter ønske fra den svenske regering fremlagt tre forskellige scenarier for, hvordan coronasituationen kan udvikle sig i Sverige det næste år.

I det værst tænkelige scenarie lyder det, at 7000 yderligere coronapatienter dør. I det mindst alvorlige scenarie regnes der med en aftagende spredning af coronavirus. Sker det, er forventningen, at yderligere 2500 personer dør med coronavirus.

Folkhälsomyndigheten understreger, at scenarierne ikke er tænkt som en prognose.

De skal snarere bruges til planlægningen af det kommende arbejde for at mindske smittespredning. Sådan en plan vil regeringen præsentere senest 1. september, skriver TT.

Den svenske regering besluttede 30. juni at nedsætte en kommission, der skal granske og se nærmere på, hvordan de svenske myndigheder har ageret under coronapandemien.

Kommissionen skal have en endelig rapport klar senest 28. februar 2021, og den nedsættes blandt andet på baggrund af kritikken fra fagfolk. Og det er anbefalelsesværdigt - og mange lande bør lære af det, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.