Udland

Billeder af ægtepar gik verden rundt under Black Lives Matter-demonstrationer - nu er de sigtet

Ifølge ægteparret følte de sig truet på livet. Præsident Trump kalder sigtelsen absurd og et udtryk for magtmisbrug.

Et amerikansk ægtepar, der i juni greb til våben mod Black Lives Matter-demonstranter, er blevet sigtet for ulovlig brug af våben.

Det skriver flere amerikanske medier - heriblandt CNN og CBS News.

Billeder af Patricia og Mark McCloskey fra byen St. Louis i delstaten Missouri gik verden rundt i slutningen af juni, da ægteparret foran deres mondæne hus truede demonstranter med henholdsvis en pistol og en semiautomatisk riffel. Ingen kom til skade.

Det midaldrende ægtepar er sigtet, fordi de på ulovlig vis virkede truende over for en ikke-voldelig demonstration, lyder det i anklagen.

- Vi var heldige, at situationen ikke udviklede sig fatalt. Denne type adfærd er uacceptabel i St. Louis, siger anklager Kimberly Gardner i en erklæring.

Samtidig udtaler advokaten, at retten til fredeligt at demonstrere skal beskyttes, og at ethvert forsøg på at forhindre dette via trusler ikke vil blive tolereret.

Jeg var bange for, at vi ville blive myrdet inden for få sekunder

Mark McCloskey, sigtet

Trump: Magtmisbrug og absurd

Ifølge USA's præsident, Donald Trump, er sigtelsen imod Patricia og Mark McCloskey absurd.

Det siger Det Hvide Hus' pressesekretær, Kayleigh McEnany, på et pressemøde:

- Han (Donald Trump, red.) mener, at det er fuldstændig absurd, hvad der sket med ægteparret McCloskey.

Sigtelsen er et eksempel på "ekstremt magtmisbrug", lyder det endvidere fra Trump, for ægteparret forsvarede sig blot "inden for deres ret” med deres våben mod demonstranterne i præsidentens optik.

Var bange for at dø

Episoden fandt sted 28. juni, hvor flere hundrede demonstranter var på vej hjem til St. Louis' borgmester, Lyda Krewson. På vejen passerede Black Lives Matter-demonstranterne ægteparrets hjem på en privat vej i velhaverkvarteret.

Ifølge ægteparret brød demonstranterne gennem en port til deres private gade, og derfor bad de de mange mennesker om at forlade området omgående, lyder det i politiets erklæring.

Den 63-årige Mark McCloskey har udtalt, at han og hans kone frygtede for deres liv under episoden.

- Det var som stormen på Bastillen. Porten blev åbnet, og en stor skare af vrede, aggressive mennesker strømmede igennem. Jeg var bange for, at vi ville blive myrdet inden for få sekunder, og at vores hus ville blive brændt ned, lød det fra Mark McCloskey.

Ægteparret forsøgte kort efter episoden, at få sagen afvist i det juridiske system via deres advokat, men uden held.

Mike Parson, der er guvernør for republikanerne i Missouri, har ifølge CNN kaldt anklagerne mod Patricia og Mark McCloskey for "uhyrlige."

Guvernøren har desuden anklaget advokat Kimberly Gardner for at fremskynde sagen mod ægteparret og henlægge en lang række mordsager.

Ikke racerelateret

Episoden i slutningen af juni har trukket overskrifter - ikke kun i USA, men i store dele af verden.

Hændelsen blev dels betragtet som en trussel mod rettigheden til at demonstrere, og ægteparret blev beskyldt for udelukkende at reagere, som de gjorde, fordi flere af demonstranterne var sorte.

Ifølge ægteparrets advokat var hændelsen "ikke racerelateret”, skriver CNN.

En bølge af Black Lives Matter-demonstrationer fulgte verden over i kølvandet på drabet på den afroamerikanske mand George Floyd.

Han døde 25. maj i politiets varetægt, efter den hvide politibetjent fra Minneapolis Derek Chauvin, havde sat sit knæ på George Floyds hals i mere end otte minutter.