Coronavirus

Trump genoptager tv-briefinger om coronavirus

I slutningen af april kaldte USA's præsident pressemøderne for "spild af tid", men nu er han klar til et nyt kapitel.

USA's præsident, Donald Trump, genoptager tirsdag sine tv-briefinger om coronavirus.

Det skriver CNN.

Beslutningen kommer efter en periode på næsten tre måneder, hvor Donald Trump ikke har haft tv-transmitterede coronabriefinger som del af sin daglige rutine.

- Da jeg lavede pressemøderne var der mange seere, flere seere end nogensinde i tv-historien, og der har aldrig været noget lignende, siger Donald Trump.

Præsidenten siger, at han blandt andet vil bruge briefingerne til at fokusere på de fremskridt, der sker med udvikling af vacciner og behandling.

Men en del af forklaringen er også et alarmerende fald i vælgertilslutning, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Aktuelt står Donald Trump med en vælgertilslutning på 40 procent til at tabe præsidentvalgkampen klart til demokraten Joe Biden. Derfor skal coronabriefingerne ses som et forsøg på at vende strømmen af frafaldne stemmer:

- Coronakrisen i USA spidser til, og Trump kan ikke vinde valgkampen, hvis han ikke kommer tilbage på et andet niveau. Så det her skal ses som et forsøg på at vende udviklingen, for lige nu får Trump dårlige karakterer for sin håndtering af coronakrisen, siger Mirco Reimer-Elster.

Nødt til at stille sig i spidsen

Da Donald Trump i slutningen af april stoppede med sine coronabriefinger og overlod den del af arbejdet til vicepræsident Mike Pence, skete det efter en periode, hvor han havde mødt hård kritik på grund af den mangelfulde håndtering og en voldsom stigning i de amerikanske dødstal.

Samtidig blev Donald Trump latterliggjort, fordi han mente, man burde overveje at undersøge muligheden for at sprøjte desinfektionsmidler ind i mennesker som en behandling mod coronavirus eller måske belyse folk med UV-stråler indefra eller udvendigt, selv om metoden blev pure afvist af sundhedsmyndighederne.

Beslutningen om at droppe coronabriefingerne og den medfølgende konfrontation med medierne havde dog også rod i en vælgerflugt.

- Trump stoppede også med sine briefinger, fordi hans taler udviklede sig til lange, politiske monologer, og opbakningen faldt i takt med de møder. Men Trump kan omvendt næppe vinde et præsidentvalg uden at hente opbakning i forhold til coronakrisen og stille sig i spidsen, siger Mirco Reimer-Elster.

I sidste uge sagde Donald Trumps seniorrådgiver Kellyanne Conway til Fox News, at vælgermålingerne var langt mere opmuntrende, da Trump lavede sine daglige coronabriefinger.

- Præsidenten havde 51 procent af vælgerne, da han lavede sine coronabriefinger. De behøver bare ikke være to timer lange, for ingen gør det som præsident Trump, lød det fra Kellyanne Conway.

USA efter krisen

USA er langtfra at være ude på den anden side af coronakrisen. Det samlede dødstal i USA passerede søndag 140.000, og 16. juli satte landet en nedslående rekord med 76.930 nye tilfælde, det højeste tal på ét døgn under coronakrisen.

Den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, har tidligere advaret om, at USA risikerer at opleve 100.000 bekræftede tilfælde af smitte om dagen, hvis udviklingen ikke vender.

Det er store udfordringer for landets førstemand. Og derfor vil Trump også forsøge at dreje den offentlige samtale væk fra coronapandemien, som den ser ud nu, og frem mod et USA efter krisen.

- Trump vil hellere tale om, hvem der er bedst til at håndtere økonomien, og hvem der er bedst til at skabe det opsving, som skal få landet videre. Det er også derfor, han konsekvent taler om, at det her år bliver hårdt, men at 2021 bliver det bedste nogensinde, hvis ikke I vælger en anden præsident 3. november, siger Mirco Reimer-Elster, som dog tvivler på, at Trump alene kan tale sig ud af coronakrisen.