Udland

Kina sprænger dæmning i luften i kamp mod massive vandmasser

De værste oversvømmelser i mere end 20 år har kostet over 150 mennesker livet, og knap to millioner er evakueret.

En ulykke kommer sjældent alene. En syndflod af vand gør heller ikke.

I Kina har myndighederne måttet sprænge hul i dæmning ved Chu-floden for at kanalisere enorme, ophobede vandmasser væk fra et i forvejen oversvømmet område.

Det skriver The Guardian.

Især i landets centrale og sydlige regioner har prøvelserne været af særlig alvorlig karakter denne sommer. Flere end 150 mennesker er døde eller meldt savnet i oversvømmelser og jordskred som følge af dommedagsagtige regnskyl gennem de seneste uger.

Søndag hævede de kinesiske myndigheder landets oversvømmelsesalarm til det næsthøjeste niveau.

Kinas præsident, Xi Jinping, beskrev ifølge CNN situationen som "meget dyster" og opfordrede til "stærkere og bedre foranstaltninger" for at beskytte såvel liv som økonomien i de hårdest ramte regioner.

Trykket skal lettes

De truende vandmasser i Chu-floden er opstået som følge af massive regnmængder. Og når myndighederne er gået så vidt som til at sprænge hul i dæmningen, er det af frygt for ukontrollerede oversvømmelser i det bagvedliggende reservoir.

Det skete for at lette trykket på et kompleks, der består af i alt tre dæmningsbyggerier, og som alle er opført inden for de sidste 15 år i bestræbelserne på at generere strøm til millioner af kinesiske husholdninger.

Sæsonbestemte oversvømmelser er ikke noget særsyn på de breddegrader og rammer store dele af Kina årligt. I år er der dog blevet målt rekordhøje nedbørsmængder, som man skal tilbage til 1961 for at finde i tilsvarende grad.

- Nedbørsmængder er faldet mere intenst og på et mere afgrænset areal end tidligere set, siger Chen Tao fra Kinas nationale meteorologiske institut ifølge CNN.

Millionbyen Wuhan, der var det første sted, hvor der blev konstateret covid-19 omkring årsskiftet, er meldt i alarmberedskab på grund af situationen. Andre storbyer længere nede ad Chu-floden og moderfloden Yangtze, der er hjemsted for hundrede millioner mennesker, er foreløbigt gået fri af vandmasserne.

Cirka 1,8 millioner mennesker er blevet evakueret, og ifølge ministeriet for beredskabsstyring beløber de økonomiske tab sig til knap 60 milliarder kroner.

Dette års oversvømmelser er ekstraordinært slemme, da de har ramt 27 ud af 31 regioner i Kina.