Udland

Kanye West bryder grædende sammen under første vælgermøde

Alle, der føder et barn, skal have en million dollars for at beholde barnet, lød det blandt andet fra præsidentkandidaten.

Den verdenskendte rapper og designer Kanye West holdt søndag aften amerikansk tid sit første vælgermøde, siden han 4. juli meldte sig ind i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Under sin timelange tale begyndte han flere gange at græde, og hans tale fik blandede modtagelser fra publikum undervejs, skriver ABC.

Kanye West havde '2020' barberet på bagsiden af sit hoved, og en vest hvor der stod 'security' på.

En million dollars til alle mødre

Det var ikke mindst rapperens udmelding om sin modstand til abort, som delte vandene hos de fremmødte.

Den 43-årige rapper og designer er såkaldt Pro Life-tilhænger, og under talen uddybede han sine holdninger til abort, med udgangspunkt i sine egne erfaringer.

- Jeg slog næsten min datter ihjel, råbte han, og henviste til dengang, hans kone, Kim Kardashian West, blev gravid med parrets første barn, og han ønskede, at hun fik en abort. Og så fortalte han, at hans egen far også ønskede, at Kanye Wests mor fik en abort i sin tid.

Men selvom West er modstander af abort, er han ikke tilhænger af et reelt forbud, understregede han over for sine potentielle vælgere.

I stedet vil han motivere dem, der er i tvivl, ved at give alle mødre en million dollars, hvis de vælger at beholde barnet, sagde han.

Derudover luftede han blandt andet også sin holdning til cannabis, som han vil gøre gratis for alle amerikanere.

Også hans udtalelser om den tidligere slave og sorte borgerretsforkæmper Harriet Tubman har vakt reaktioner efter vælgermødet. Tubman er blandt andet kendt for at have været med i en organisation, der hjalp tusindvis af slaver med at genvinde deres frihed i 1800-tallet.

Ifølge Kanye West befriede hun aldrig slaverne. Hun fik blot slaverne til at arbejde for andre hvide mennesker, lød det.

USA-analytiker blev nødt til at slukke

West har tidligere fået stor opmærksomhed for lignende kontroversielle udtalelser, som da han i begyndelsen af 2018 udtalte, at han mente, slaveriet i USA var "et valg".

En udtalelse han senere på året undskyldte for, da han åbent fortalte om sin bipolare lidelse, som forårsager maniske episoder hos ham, forklarede han. Sidste år, i et interview med CBS, fortalte han om den tilstand, han er i under sine episoder.

- Jeg føler en forhøjet forbindelse til universet, når jeg er opkørt, forklarede han.

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster, er det også i lyset af Wests sygdom, man som analytiker bliver tvunget til at se hans udtalelser på gårsdagens møde.

Ifølge ham er det umuligt at vurdere hans seneste udtalelser på lige fod med andre politiske udtalelser, man kunne forvente på et vælgermøde.

- Hvis man kender til hans historik som bipolar, er det svært ikke at tænke, at her står en mand, der har et problem. Jeg blev semioprigtigt bekymret for ham og blev også nødt til at slukke, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Kanye West brød i gråd flere gange under vælgermødet.

Har aldrig haft en chance

Med under fire måneder til præsidentvalget er det ifølge Mirco Reimer-Elster tæt på umuligt for Kanye West at være med i kampen.

I flere amerikanske stater er sidste frist for opstilling til præsidentvalget for uafhængige kandidater nemlig allerede overskredet, blandt andet i de store stater New York, Florida og Texas.

Men Kanye West har aldrig haft en reel chance og er lige nu kun erklæret opstillingsparat i staten Oklahoma.

- Det overrasker mig, at han overhovedet tog til South Carolina, siger USA-analytikeren, som understreger, at Kanye West ikke bliver anset som en seriøs spiller i valgkampen i USA.

Støttede Trump

Da Kanye West annoncerede sit præsidentkandidatur på Twitter, blev det dog hurtigt det mest likede og delte tweet på USA's uafhængighedsdag.

- Vi må realisere USA's potentiale ved at stole på Gud, forene vores vision og bygge vores fremtid. Jeg stiller op som præsident, skrev den 43-årige musiker.

Inden han meldte sig på banen som præsidentkandidat, udtrykte Kanye West sin støtte til Donald Trump, da han i 2018 besøgte Det Hvide Hus sammen med sin hustru, hvor han bar den velkendte 'Make America Great Again'-kasket.

Men den hat har han altså taget af nu, hvor han selv håber på at vinde over Donald Trump og Joe Biden til præsidentvalget 3. november.