Udland

Fox-interview med Trump skaber debat: Her er, hvad han sagde

Præsident Trump og Fox-vært var rygende uenige under tv-interview. Her får du et uddrag af, hvad der blev sagt under interviewet.

Søndag gav USA's præsident, Donald Trump, et interview til den amerikanske tv-station Fox News.

Her blev Trump blandt andet spurgt ind til sin håndtering af coronakrisen i USA, hvor over 140.000 personer er døde, mens de har været smittet med coronavirus.

Trump om coronakrisen

Søndag gav USA's præsident Donald Trump et interview til den amerikanske tv-station Fox News. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Studieværten Chris Wallace konfronterede Trump med statistikker, der viser, at USA er et af de lande i verden med den højeste dødelighed blandt coronapatienter.

Det afviste Trump blankt.

- Jeg synes, vi har en af de laveste dødelighedsprocenter i verden. Jeg har hørt, at vi har en af de laveste dødelighedsrater i verden, svarer Trump og beder en medarbejder hente tal, som Det Hvide Hus selv har fremlagt.

- Jeg håber, du viser dette. Det viser, hvad fake news handler om.

Jeg synes ikke, jeg er fake news.

- Verdenssundhedsorganisationen WHO tog fejl omkring en masse ting. De gjorde stort set, hvad Kina bad dem om, og vi sparer nu næsten 500 millioner dollars om året, hvilket er rart, men WHO fik galt fat i en masse ting.

Men det her er et af de skarpeste angreb på dig?

- Ja, jeg er enig. Men i sidste ende vil jeg få ret. Jeg sagde, at det ville forsvinde, og i sidste ende vil jeg få ret. Jeg vil få ret, og jeg har sikkert haft mere ret end nogen som helst anden.

Lyn-analyse

Djævlen ligger i detaljen, især når man taler om relativ dødelighed blandt coronapatienter. For hvad er målestokken: Er det dødelighed i forhold til befolkningstallet eller i forhold til antallet af smittede? Tager man det første som udgangspunkt, ligger USA ifølge John Hopkins University i Top 10, og dermed langt fra i den lave ende. Ser man på dødeligheden i forhold til antallet af smittede, så ligger USA ikke engang i Top 50 og lavere end eksempelvis Danmark. Uanset om man tager den ene eller anden målestok, så er det dog faktuelt forkert, at USA's dødelighed er blandt de laveste i verden.

Trump om præsidentvalget

Søndag gav USA's præsident Donald Trump et interview til den amerikanske tv-station Fox News. Video: Lærke Schmidt Fallesen

I interviewet bestred præsident Trump også de meningsmålinger, der viser, at konkurrenten ved præsidentvalget 3. november, Joe Biden, har en stor føring i flere stater.

Er du en god taber?

- Jeg er ikke en god taber. Jeg kan ikke lide at tabe. Jeg taber ikke så ofte. Jeg kan ikke lide at tabe.

Men er du storsindet?

- Det ved man ikke, før man kender resultatet. Jeg tror, at brevstemmer vil føre til valgsvindel. Det gør jeg helt ærligt.

Antyder du, at du muligvis ikke vil anerkende valgresultatet?

- Hør her, vi må vente at se. Hillary Clinton spurgte mig om det samme.

Nej, jeg spurgte dig om det samme under debatten. Kan du give mig et direkte svar? Vil du acceptere valgresultatet?

- Jeg må vente og se. Hør, jeg må vente og se. Nej, jeg vil ikke direkte sige ja. Jeg vil heller ikke sige nej. Det gjorde jeg heller ikke sidste gang.

Lyn-analyse

At Trump ikke vil anerkende udfaldet af præsidentvalget på forhånd, kom ikke som den store overraskelse. Det havde været en overraskelse, hvis Trump havde svaret det modsatte. At en siddende præsident på forhånd sår tvivl om valgresultatet, er dog opsigtsvækkende. Trump bliver ved med at henvise til formodet valgsvindel, hvilket ifølge adskillige undersøgelser er et ikke-eksisterende problem.

Taget i betragtning, at andelen af brevstemmer vil stige markant ved dette valg, er der dermed lagt i kakkelovnen til, at valgresultatet vil blive omdiskuteret og muligvis anket på stedet af Trump.

Trump om Black Lives Matter

Søndag gav USA's præsident Donald Trump et interview til den amerikanske tv-station Fox News. Video: Lærke Schmidt Fallesen

Præsident Trump blev også spurgt til debatten om Black Lives Matter og nationale symboler. Blandt andet spurgte Chris Wallace, om Trump bliver stødt over sydstatsflaget, der af nogle betragtes som amerikansk kulturarv, mens andre mener, at det er et racistisk symbol.

- Lige nu kan folk godt lide Syden. Jeg mener, at det er et spørgsmål om frihed. Det er et spørgsmål om ytringsfrihed.

Så du bliver ikke stødt over det?

- Altså, jeg bliver heller ikke stødt af Black Lives Matter, det er ytringsfrihed. Og hele den her kultur med at slette fortiden. Vi kan ikke slette hele vores historie. Vi kan ikke glemme, at Syden og Norden har bekriget hinanden. Det bliver vi nødt til at huske, ellers ender vi med at slås igen.

Forstår du, hvorfor de sorte måske er vrede?

- Selvfølgelig gør jeg det. Selvfølgelig. Mange hvide bliver også slået ihjel. Det er ikke for at lyde…, men det her har stået på i årtier.

Lyn-analyse

Der har været et skred i den folkelige opinion i diskussionen om både Black Lives Matter og nationale symboler. Her er præsidenten indtil videre blevet efterladt på perronen. Meningsmålinger viser klart, at der er stor utilfredshed i befolkningen omkring, hvordan præsidenten har håndteret den reaktion, der er kommet i kølvandet på George Floyds død 25. maj. Diskussionen om fjernelsen af statuer og at omdøbe militærbaser er en diskussion, hvor den folkelige opinion er mere splittet. Men tilbage står et indtryk af en præsident Trump, der fremstår politisk tonedøv - også i det her interview.