Videoer viser demonstranter i USA blive kørt væk af betjente i civile biler

Demonstranter er på gaden i den amerikanske by Portland for at protestere mod politivold og racisme.

Føderale betjente i civile køretøjer, der anholder demonstranter, vækker vrede i Portland, Oregon.

Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters, BBC, CNN og The Guardian.

Flere videoer viser, hvordan camouflageklædte personer uden tydelige identifikationsskilte anholder demonstranter og kører dem væk i civile køretøjer. Betjentene svarer ikke på tilskuernes spørgsmål om, hvem de er, og hvorfor demonstranten anholdes og køres væk.

På en video, som kan ses i Twitter-opslaget herunder, høres en tilskuer til episoden kalde anholdelse for en kidnapning.

I næsten to måneder - siden George Floyd døde i politiets varetægt 25. maj - har demonstranter været på gaden for at protestere mod politivold og racisme.

Ifølge Oregon Public Broadcasting har anholdelserne stået på mindst siden 14. juli.

- Normalt kalder vi det kidnapning

De føderale betjente er indsat i Portland af præsident Donald Trump for at beskytte føderale monumenter og bygninger mod hærværk begået af demonstranter.

Borgmesteren i Portland har udtalt, at han ikke har bedt om hjælp fra føderale betjente, og han ønsker, at de skal forsvinde.

Jann Carson, der står i spidsen for den amerikanske borgerrettigheds organisation ACLU's lokalafdeling i Oregon, kalder betjentes opførsel for "forfatningsstridig".

- Det der sker lige nu i Portland bør vække bekymring i hele USA. Normalt, når vi ser folk i civile biler, der med magt samler folk op fra gaderne, så kalder vi det kidnapning, skriver han på Twitter.

Anlægger sag mod regeringen

Fredag aften lokal tid indgav Oregon sagsanlæg mod de føderale myndigheder for at tilbageholde demonstranter "uden rimelige grund".

- Denne taktik må stoppe. De gør det ikke kun umuligt for folk at hævde deres forfatningsmæssige ret til at demonstrere fredeligt. De skaber også en mere ustabil situation i vores gader, siger Oregons statsadvokat Ellen Rosenblum ifølge BBC.

Ifølge lokale medier har de føderale betjente anholdt mindst 13 mennesker for lovovertrædelser i forbindelse med protesterne.

En lille brik

Konflikten mellem Portland og de føderale myndigheder viser, at Portlands tilgang til demonstranterne er diametralt modsat Trumps.

Og tilsat et snarligt præsidentvalg ligner det et pr-stunt, der skal tydeliggøre Trumps hårde linje over for demonstranterne.

Det vurderer Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker for TV 2.

- Det er en lille brik i en større diskurs om, hvordan man skal reagere på demonstrationer efter Floyds død, siger han.

Siden den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt og satte gang i protester mod politivold og racisme landet over, har præsident Donald Trump slået sig op som den store beskytter af lov og orden, der slår hårdt ned på bøllerne og beskytter føderale ejendomme, fortæller Mirco Reimer-Elster.