Coronavirus

Tre lande har rundet en million smittede - men deres kurver er vidt forskellige

I Indien stiger kurven stejlt og har langt fra toppet endnu. Men USA går den mørkeste fremtid i møde, vurderer forsker.

Tre lande. Tre strategier. Og tre vidt forskellige kurver.

USA, Brasilien og Indien har én ting til fælles, og det er, at alle tre lande nu har rundet en million smittede med coronavirus.

Indien er det seneste land, der har rundet det skarpe hjørne. USA har nu cirka 3,5 millioner tilfælde, mens Brasilien har registreret cirka 2 millioner coronasmittede.

Det er en kurve, som kommer til at toppe på et meget, meget højere sted, end hvor den er nu

Christian Wejse, forsker, Aarhus Universitet

USA's kurve er på vej til at toppe for anden gang, mens Brasiliens langsomt flader ud. Og Indiens er på himmelflugt.

Bag hver kurve gemmer der sig historier om forskellige tilgange til nedlukning. Og en indikation af, om kurven er på vej op eller ned.

Indien - cirka 1 million smittede

Antal døde: 25.602

Fredag rundede Indien en million smittede, og landet er gået fra en halv til en hel million tilfælde i løbet af bare 20 dage. Indiens kurve er stejlt opadgående. Uden udsigt til at have toppet, vurderer Christian Wejse, der er forsker i global sundhed og infektionssygdomme på Aarhus Universitet.

- Det er en kurve, som kommer til at toppe på et meget, meget højere sted, end hvor den er nu, siger han.

Indien lukkede ret markant ned i april - næsten mere drastisk end mange europæiske lande. Men af nød begyndte man at åbne op igen, da mange mennesker lever på gaden, og nedlukningen sendte mange ud i sult, forklarer Christian Wejse.

- De kan ikke bare tage i sommerhus og holde zoom-møder. For Indiens vedkommende var der ikke rigtigt noget alternativ til genåbning, fordi de bare ville opleve endnu højere dødelighed af andre årsager, siger han.

Af Indiens cirka 1,3 milliarder indbyggere er cirka 1 million registreret smittet, og med så højt et indbyggertal ligger Indien faktisk relativt lavt i antal smittede per 100.000 indbyggere. Så selvom Indiens kurve umiddelbart kan se skræmmende ud, vurderer Christian Wejse, at det er amerikanerne, der går den mørkeste fremtid i møde.

- Indien har færre smittede per befolkningsenhed og en yngre befolkning. Den kan godt passere mere harmløst over Indien, siger Christian Wejse.

Brasilien cirka 2 millioner smittede

Antal døde: 76.688​

Brasilien rundede en million smittede 20. juni. Og under en måned senere havde landet fordoblet til to millioner. Men noget tyder på, at kurven har toppet.

- Brasiliens kurve viser helt klart en tendens til at flade mere ud, siger Christian Wejse.

- I forhold til USA har de nogle steder taget mere drastiske nedlukningsmetoder i brug, selvom de har en præsident, der nægter at overholde dem.

Siden begyndelsen af pandemien har den højreorienterede præsident Jair Bolsonaro afvist alvoren af coronavirussen og kritiseret de restriktioner, guvernører i flere brasilianske delstater har indført for at begrænse smittespredningen.

USA - cirka 3,6 millioner smittede

Antal døde: 138.840

USA's kurve fortæller historien om et land, der var meget sene til at lukke ned. Det gav en brat stigning i starten. Og efter en udfladning er kurven igen på vej i vejret.

- Nogle stater begyndte at lukke op på en stigende kurve. Det er hovedet under armen, og det høster man frugten af nu, siger Christian Wejse, der vurderer, at kurven kun fortsætter én vej i øjeblikket. Og det er op.

- De har ikke set det højeste tal endnu. Den er stejl, og der er intet, der tyder på, at den flader ud, siger han.

Smitten er meget udbredt i en aldrende og temmelig fed befolkning, og det kommer til at koste på dødeligheden

Christian Wejse, forsker, Aarhus Universitet

Af de tre lande er USA det land, hvor det lige nu står værst til, vurderer Christian Wejse.

- Smitten er meget udbredt i en aldrende og temmelig fed befolkning, og det kommer til at koste på dødeligheden. Dødeligheden kommer med nogle ugers forsinkelsen, og den kommer til at være meget stærkt stigende over de næste uger, forudser Christian Wejse.