Israel genindfører corona-nedlukning - men kun i weekender

For at begrænse smittespredningen vil en lang række butikker, strande og turistattraktioner blive lukket i weekenderne.

Det gik ellers så godt.

I slutningen af maj havde de israelske sundhedsmyndigheder god kontrol med coronapandemien efter to måneders nedlukning af landet. Men efter Israel har lempet på restriktionerne, er antallet af coronasmittede steget igen.

Alene torsdag blev der registreret 1900 nye tilfælde af covid-19 i landet.

Derfor er den israelske premierminister Netanyahu kommet med en opsang til landets indbyggere, og regeringen har samtidig indført en række nye restriktioner.

I weekenderne, som i Israel er fredag og lørdag, vil det nu være forbudt for de fleste butikker, indkøbscentre, frisører og skønhedsklinikker at holde åbent. Samtidig vil en lang række turistattraktioner, samt landets strande, være lukket land i weekenderne, skriver nyhedsbureauet AP.

Landets restauranter har igen fået forbud mod at servere for gæster, og må kun levere mad ud af huset. Dette forbud gælder alle dage og skulle egentlig være trådt i kraft fredag aften. Men efter store protester fra restaurantejere, som allerede havde købt friske råvarer ind til weekenden, er forbuddet udsat til tirsdag morgen.

Demonstranterne er vrede over regeringens håndtering af coronakrisen. De kræver også at Netanyahu går af på grund af anklagerne mod ham for blandt anden at tage imod bestikkelse. Video: Michael Rathje

Demonstrationer mod Netanyahu

I det hele taget har ugen været præget af protester i Israel. Tre dage i træk har israelere gået på gaden for at protestere mod regeringens håndtering af coronakrisen og de økonomiske konsekvenser efter to måneders nedlukning.

Fredag var flere hundrede israelere mødt op foran premierminister Benjamin Netanyahus residens med blandt andet et stort banner med et billede af Netanyahu, hvor der stod 'Kriminel Minister'. En henvisning til den retssag, der for tiden kører mod Netanyahu, hvor han er anklaget for at tage imod bestikkelse, for bedrageri og for at have brudt sin tavshedspligt.

Andre demonstranter var mødt op i badetøj i protest over, at strandene snart bliver lukket i weekenden.

Mulighederne for at demonstrere bliver dog mindre i den kommende tid. Den israelske regering har nemlig også genindført et forbud mod at samles flere end 10 personer indenfor og 20 personer i det fri.

Netanyahu erkender, at forbuddet mod større forsamlinger ikke er videnskabeligt funderet og der altid vil være undtagelser.

- Men vi vil forsøge at undgå den salgs forsamlinger, sagde Benyamin Netanyahu, og han sluttede med en advarsel til befolkningen:

- Alternativet til de tiltag, vi gør i dag, er endnu skrappere tiltag i morgen.