Udland

Irans præsident siger landet har 25 millioner smittede - han ønsker at skræmme, mener Simi Jan

Ifølge officielle tal er 269.440 smittet med coronavirus i Iran, men præsidenten siger nu, at tallet er på 25 millioner. Det ligner spin, mener lektor

I en tale på stats-tv i dag kom den iranske præsident Rouhani med den overraskende udmelding.

Rouhani henviste til en ny rapport fra landets sundhedsministerium. Heraf fremgår det, at der indtil nu har været 25 millioner tilfælde af coronasmittede i Iran.

Det er langt højere end det hidtil officielle tal, som i følge Johns Hopkins University, der indsamler oplysninger fra de enkelte landes sundhedsvæsener, er på 269.440 bekræftede tilfælde.

- Vores skøn er, at på nuværende tidspunkt har 25 millioner iranere været smittet med denne virus og omkring 14.000 har mistet deres liv, sagde Rouhani ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han advarede om, at mindst lige så mange frygtes at blive ramt af covid-19 den kommende tid.

- Der er en risiko for, at yderligere mellem 30 og 35 millioner mennesker vil blive ramt af coronavirussen, lød det videre fra Rouhani.

Ifølge Rouhani er der lige nu indlagt over 200.000 coronasmittede patienter på landets hospitaler.

Rouhani kom i sin tale ikke ind på, hvorfor der er så markant flere smittede i den nye rapport i forhold til de tidligere officielle tal.

Der bor omkring 80 millioner mennesker i Iran, som er et af de lande i Mellemøsten, som er hårdest ramt af coronapandemien.

Ifølge en talsmand for sundhedsministeriet er 183 personer smittet med coronavirus døde det seneste døgn.

Det kan blive meget kaotisk

- Hvis der kommer yderligere 30-35 millioner smittede kan tilstanden i Iran blive meget kaotisk. Det siger Claus Valling Pedersen, der er lektor i persisk på Københavns Universitet til TV 2.

- Med 200.000 indlagte coronapatienter har sundhedssystemet allerede meget svært ved at følge med, lyder det fra Claus Valling Pedersen.

Han forklarer, at det iranske styre sandsynligvis bevidst har holdt antallet af smittede meget lave, for at vise befolkningen og omverden, at de har styr på pandemien.

- Tallet på de 25 millioner smittede, og de 30-35 millioner, der er i risiko for at blive smittet, lyder umiddelbart som overdrevet. Men jeg tror, at det iranske styre har måtte erkende, at pandemien er ude af kontrol. Derfor er det et ønske fra Rouhani at tegne et langt mere alvorligt billede, siger Claus Valling Pedersen.

TV 2s korrespondent Simi Jan er enig i den analyse.

- Jeg tror også, at Rouhani siger det her nu for at skræmme folk og sige: I er nødt til at lytte til os, når vi siger til jer, at I skal holde afstand, og I skal bruge mundbind, for ellers så kommer det endnu mere ud af kontrol. Så jeg tror både på den ene side er en indrømmelse af, at det er kommet ud af kontrol, og på den anden side også er en løftet pegefinger mod en befolkning, der ikke lytter, siger hun.

Økonomisk presset befolkning

Samtidig har der de seneste dage været nye demonstrationer mod præstestyret i flere iranske byer. Rouhanis udmelding kan derfor også ses som et forsøg på at få de utilfredse iranere til at tænke på noget andet og at skræmme dem fra at møde op til de store demonstrationer, mener både Claus Valling Pedersen og Simi Jan.

Sidstævnte fortæller, at mange iranere er vrede over den økonomiske situation med høj inflation og amerikanske sanktioner, der betyder, at de har svært ved at få enderne til at mødes. Med en alvorlig coronaepidemi oveni er selv middelklassen i Iran ved at være økonomisk pressede, forklarer Simi Jan.

- De er frustrerede, de er vrede over, at regeringen lyver for dem, og de har ingen tillid til regeringen. Det er altså middelklassen og tænkt så på de fattige, der ikke har penge i forvejen. Det er virkelig interessant, det, der kommer til at ske de kommende uger, siger TV 2s korrespondent.