Udland

Dårlig stemning på topmøde efter 'batalje' mellem premierministre

Frustrationerne var tydelige, efter EU ikke nåede nævneværdigt længere i forhandlingerne om et nyt budget og en fond fredag.

Humøret var umiddelbart i top, da EU's stats- og regeringsledere fredag mødtes for første gang siden coronakrisen begyndte.

Der blev givet fødselsgave til Tysklands kansler, Angela Merkel, der fyldte 66 år, og på vej til EU-topmødet havde Mette Frederiksen lidt jokende lavet et opslag på instagram, hvor hun skrev, hun var på vej på bryllupsrejse.

Men da forhandlingerne sluttede kort før midnat fredag, var humøret alt andet end godt, og Mette Frederiksens bryllupsrejse havde nok været en del sjovere, hvis hun havde holdt den med sin mand Bo Tengberg.

- Der var en ordentlig batalje i går mellem den hollandske premierminister Mark Rutte og den bulgarske premierminister Bojko Borisov, hvor den bulgarske premierminister beskyldte Mark Rutte for at være Europas politimand, fortæller Lykke Friis, der er direktør for Tænketanken Europa, og som følger forhandlingerne i EU.

En del af Sparebanden

Mark Rutte og Holland er en del af en alliance med Danmark, Sverige og Østrig i forhandlingerne om EU’s budget for 2021-2027.

Alliancen bliver populært kaldet ”Sparebanden”, da de kæmper for et mindre EU-budget.

Udover budgettet diskuterer EU-lederne også en genopretningsfond, der skal hjælpe lande på fode igen efter coronakrisen.

Her ønsker EU-kommissionen, at fonden skal få tilført 5.690 milliarder kroner. Kommissionen vil viderefordele pengene fra fonden, så 3.725 milliarder kroner gives som tilskud – altså penge, der ikke skal betales tilbage – mens de resterende 1.865 milliarder kroner gives som lån.

Sparebanden kæmper samlet for, at flere penge skal gives som lån frem for tilskud.

Men derudover har Mark Rutte også sin egen kamp, fortæller TV 2s journalist Olav Christensen, der følger forhandlingerne fra Bruxelles.

Mark Rutte er nemlig kommet til Beligen med et ufravigeligt krav om, at når der skal udbetales penge fra fonden, så skal det ske med enstemmighed blandt EU-landene.

- Det vil sige, at Holland og Danmark kan nedlægge veto mod for eksempel mod Spanien, når der skal gives penge, siger Olav Christensen.

Det skal ikke være hyggeligt

Og det er Mark Ruttes krav, der skaber frustration lige nu.

Rutte sagde efter mødet, at han oplevede "en irritation" i lokalet. Han erkendte ifølge den hollandske tv-kanal RTL, at noget af irritationen kunne være forårsaget af ham selv.

- Vi har forskellige meninger, og hvis du altid tænker, at det skal være hyggeligt, så kæmper du ikke for det, som du tror på, sagde han, da han omkring midnat forlod topmødet for at få en nats søvn inden andendagen, sagde han videre til den hollandske tv-station NOS.

Det nuværende danske bidrag til EU-budgettet er på 19,7 milliarder kroner.

Ifølge et fortroligt notat fra Finansministeriet, som TV 2 er i besiddelse, vil Danmarks bruttobidrag til EU stige med 30 procent, hvilket svarer til 5,8 milliarder kroner oven i de penge, som Danmark betaler i forvejen.

Forhandlingerne fortsætter lørdag.