Coronavirus

Svenske myndigheder mener, 40 procent kan være immune i Stockholm

I alt har 77.281 personer nu været smittet med coronavirus i Sverige.

Op til 40 procent af Stockholms beboere kan have udviklet immunitet mod coronavirus. Det fortæller Johan Carlson, som er generaldirektør i den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, til Dagens Nyheter.

De svenske sundhedsmyndigheder anslår, at andelen af ​​beboere i hovedstaden, som har dannet antistoffer, er på mellem 17,5 og 20 procent.

Og undersøgelser tyder nu på, at en lige så stor andel kan have udviklet immunitet gennem T-celler, så antallet når op på omkring 40 procent immune, skriver Aftonbladet.

Kroppens værn mod virus består nemlig ikke kun af antistoffer, men også af de såkaldte T-celler, som er en vigtig type af hvide blodlegemer. Populært sagt angriber antistoffer viruspartikler, mens T-celler angriber virusinficerede celler.

Og det er de T-celler, som den svenske sundhedsstyrelse regner med, kan have givet immunitet til yderligere 20 procent af stockholmerne.

- Det er selvfølgelig meget positivt, udtaler Johan Carlson til Dagens Nyheter og siger, at der er meget, der tyder på, at der er hold i undersøgelserne.

Spørgsmål om flokimmunitet

Men spørgsmålet er så, om Sverige - eller i hvert fald stockholmerne - dermed er et skridt nærmere flokimmunitet.

Ifølge professor i matematik ved Stockholms Universitet Tom Britton kan flokimmunitet opnås, når 40 til 45 procent er immune.

Men immunolog Petter Brodin ved Karolinska Institutet mener ikke, der på baggrund af tallene er belæg for at tale om begyndende flokimmunitet blandt stockholmerne.

- Hvis du ved, hvordan T-celler fungerer, ved du, at det er svært at drage konklusioner om, hvorvidt du har haft infektionen eller ej, fortæller han til Dagens Nyheter.

Nyt studie modsiger svensk optimisme

Samme skepsis over for udsigterne til flokimmunitet har danske forskere udvist.

Særligt efter et nyt spansk studie, som blev offentliggjort tidligere på måneden, viste, at forekomsten af antistoffer hos testpersonerne var "meget lav".

Blandt de 61.075 personer, der deltog i undersøgelsen, havde blot fem procent udviklet de nødvendige antistoffer.

Studiet bliver betegnet som det største af sin slags af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC.

Statsepidemiolog tror på flokimmunitet

Den svenske coronastrategi har vakt opsigt, fordi landet holdt igen med restriktioner, mens andre lande lukkede ned. Blandt andet har barer og folkeskoler ikke været lukkede i Sverige.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har også tidligere udtalt sig optimistisk om svenskernes udsigt til flokimmunitet.

Han mener stadig, at Sverige valgte den rette strategi, forklarer han.

Samtidig er han overbevist om, at svenskerne er ved at opbygge immunitet mod sygdommen, har han tidligere sagt i et interview med The Telegraph.

Går den rigtige vej i Sverige

På et pressemøde torsdag fortalte de svenske sundhedsmyndigheder, at den svenske coronasituation nu er på vej i den rigtige retning.

De seneste tal for smittespredningen viser, at Sverige har registreret 404 flere smittede det seneste døgn, hvor der tidligere i forløbet har været registreret over 1000 nye smittede dagligt.

I alt har 77.281 personer nu været smittet med coronavirus i landet. 5619 er indtil nu døde med coronavirus.

Sverige har været hårdt ramt af coronapandemien sammenlignet med Danmark og har registreret 54,9 coronadødsfald per 100.000 indbyggere.

Til sammenligning er der i Danmark registreret 10,5 coronadødsfald per 100.000 indbyggere.