Udland

Storbritannien: Hackerangreb på coronaforskning er styret fra Rusland

Russisk hackergruppe har tidligere angrebet mål i Vesten: - Den slags angreb kræver en stat i ryggen, siger TV 2s mand i Rusland.

Russiske hackere har angrebet medicinalfirmaer og forskningslaboratorier i Storbritannien, USA, Canada og andre lande for at få adgang til selskabernes forskning i en vaccine mod coronasmitten.

Det siger den britiske udenrigsminister Dominic Raab.

Han slår samtidigt fast, at den berygtede hackergruppe bag angrebet ”næsten helt sikkert” har foretaget angrebet i samarbejde med det russiske efterretningsvæsen.

- Jeg synes, det er ganske afskyeligt på et tidspunkt, hvor hele verden ellers forsøger at finde sammen. Vi prøver alle at finde en vaccine, som både vores egen befolkning og resten af verden kan have gavn af. At den russiske regering så vælger at kaste sig ud i den slags bestræbelser, synes jeg fortjener at blive sagt højt og tydeligt til hele verden, siger Dominic Raab.

Det britiske National Cyper Security Centre (NCSC) siger med stor sikkerhed, at den russiske hackergruppe 'Cozy Bear' ('Den nuttede bjørn', red.) står bag angrebet.

Gruppen har tidligere gjort sig internationalt bemærket først og fremmest ved angrebet på Det Demokratiske Parti i 2016, der op til præsidentvalget fik hacket sine e-mails.

Den britiske udenrigsminister Dominic Raab.

Flere andre angreb

'Cozy Bear' menes også at stå bag angreb i blandt andet Georgien, Ukraine og Norge.

I Norge blev Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet angrebet i 2017. Gruppen er også tidligere blevet beskyldt for at stå bag hackerangreb på laboratorier, hvis arbejde havde interesse for Rusland. Det gælder for eksempel anti-doping-institutioner indenfor sportsverdenen og et schweizisk laboratorium, der analyserede den nervegas, der blev brugt i det såkaldte Salisbury-angreb.

Ved angrebet blev Sergei Skripal, der havde fungeret som britisk spion i Rusland, forsøgt dræbt med nervegiften Novichok på en bænk i Salisbury i Storbritannien.

Gruppen har i flere år været sat i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste FSB.

Ifølge TV 2s journalist i Rusland Claus Borg Reinholdt er det utænkeligt, at noget så omfattende som et angreb på corona-laboratorierne verden over kan organiseres af en privat gruppe:

- Et hackerangreb af den størrelse kræver penge. Det er ikke bare en gruppe unge, der sidder og hygger sig ved computerne. Det kræver en statslig aktør. Og der mener de vestlige efterretningstjenester altså, at pilen peger mod Rusland og deres efterretningstjeneste, siger han.

Rusland afviser

Rusland har pure afvist beskyldningerne:

- Beskyldningerne er så vage og selvmodsigende, at det er helt ufatteligt, siger en talskvinde for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova.

De britiske myndigheder understreger, at man ikke har bevis for, at den øverste russiske ledelse med præsident Vladimir Putin i spidsen har haft kendskab til hackerangrebet.

Putins talsmand Dmitri Peskov afviser da også ethvert kendskab til sagen:

- Det eneste, vi kan sige, er, at Rusland ikke har noget med disse angreb at gøre, siger han ifølge The Guardian.

Ifølge det britiske NCSC har hackerangrebet på de britiske forskningsenheder, der er længst fremme med udviklingen af en vaccine mod coronavirus, ikke gjort nogen skade på arbejdet med at udvikle en vaccine.

NCSC siger samtidig, at man ikke kan afgøre, om det faktisk er lykkedes hackerne at få værdifuldt materiale ud fra de hackede computernetværk.