Udland

Fauci har tjent seks præsidenter - men nu har Trump kørt ham ud på et sidespor

Anthony Fauci i april, da han stadig deltog i de daglige coronabriefinger i Det Hvide Hus. Siden er hans tv-optrædener blevet meget mere sjældne. Leah Millis / Ritzau Scanpix

Det Hvide Hus står bag et overraskende angreb på sin egen øverste coronaekspert. Men den 79-årige arbejdsnarkoman lader sig ikke kue.

Den spinkle 79-årige embedsmand er blevet det offentlige ansigt på USA’s kamp mod coronavirussen.

Men nu er Anthony Fauci havnet i en uventet kamp mod sin arbejdsgiver i Det Hvide Hus, der har indledt noget, der ligner en kampagne for at underminere Faucis autoritet.

Anonyme embedsmænd i Det Hvide Hus har blandt andet offentliggjort en liste over alle Faucis ”fejltagelser”, skriver New York Times.

Onsdag satte Donald Trumps øverste handelsrådgiver, Peter Navarro, så trumf på i en kronik i avisen USA Today, hvor han skrev, at Fauci ”har taget fejl omkring alt, hvor jeg har haft med ham at gøre”, når det gælder coronavirus.

Chef i 36 år

Anthony Fauci har været leder af USA’s øverste organ for bekæmpelse af allergi og smitsomme sygdomme i 36 år. Han blev udnævnt af præsident Ronald Reagan og har siden arbejdet under George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og nu Donald Trump.

Undervejs har han modtaget utallige dødstrusler, han har haft politibeskyttelse, og han har haft desperate aids-aktivister stående uden for sit kontor, råbende ”fuck dig, Fauci”.

Et berømt billede fra en briefing i Det Hvide Hus, hvor Anthony Fauci tager sig til hovedet under Donald Trumps pressemøde. Det har næppe gjort ham mere populær hos præsidenten.

Men angrebet fra Det Hvide Hus kom alligevel bag på ham.

Onsdag gik han til modangreb og kaldte smædekampagnen fra Det Hvide Hus for ”bizar”:

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, hvorfor de ønsker at gøre det. Jeg tror også, at de har erkendt, at det ikke var et klogt træk, fordi det sætter dem selv i et dårligt lys, sagde Fauci til magasinet The Atlantic.

Anthony Fauci i 1987.

"En masse fejltagelser"

Faucis modangreb i pressen har tilsyneladende fået Det Hvide Hus til at trække i land.

- Vi er alle på det samme hold, også dr. Fauci, understregede Donald Trump.

Tidligere havde præsidenten over for Fox News betegnet Fauci som ”en rar mand, men han begår en masse fejltagelser”.

Trump havde også benyttet sit yndlingsmedie, Twitter, til at videresende beskeder med budskabet ”Fyr Fauci”.

Daglige briefinger

Da coronavirussen begyndte at sprede sig i USA, udgjorde præsident Donald Trump og den reserverede embedsmand Anthony Fauci et fast TV-makkerpar på de daglige coronabriefinger i Det Hvide Hus.

Mens præsidenten talte i overskrifter, havde Fauci rollen som den pålidelige læge, som opskræmte amerikanere kunne have tillid til.

Og det havde de.

En meningsmåling fra april viste, at 78 procent af amerikanerne havde tillid til ham, mens kun syv procent ikke havde.

Fauci blev en kendt, offentlig skikkelse, der optrådte i tv-stationernes talkshows hele tiden og blev udspurgt i modemagasiner om, hvad han gjorde for at holde sig i form (”power-walking”), og om hvad hans livret er (”pasta”).

 Daværende præsident George W. Bush tildeler Anthony Fauci præsidentens frihedsmedalje ved en ceremoni i Det Hvide Hus i 2008.

På nettet blev der solgt kaffekrus, øloplukkere og klistermærker med billeder af ham og tekster som: ”Vi sætter vores lid til dr. Fauci”.

Der blev endda sat en underskriftsindsamling i gang for at få ham kåret til ”Årets Mest Sexede Mand” i USA.

"Fyr Fauci"

Men den offentlige profil skabte også modstand.

Den amerikanske højrefløj mente, at han overdrev faren ved coronavirus og ville skade den amerikanske økonomi ved at lukke landet ned.

Sociale medier svømmede over med hadske beskeder om Fauci, og han modtog så mange dødstrusler, at Justitsministeriet besluttede at beskytte ham med en styrke af sikkerhedsvagter.

Fauci fik ikke lov til at fortsætte som en central person i de daglige coronabriefinger fra Det Hvide Hus. Som embedsmand, der ikke er poltisk ansat, kan han ikke uden videre fyres fra sin stilling, men han blev han holdt væk fra briefingerne, og der blev sat skarpe begrænsninger på hans optræden på tv i det hele taget.

Anthony Fauci med tidligere præsident Barack Obama i 2014.

Han har selv fortalt, at han ikke har talt ansigt-til-ansigt med præsidenten siden 2. juni.

Han er dog diplomatisk omkring sit forhold til præsidenten:

- Det er kompliceret. På en vis måde har jeg et rigtig godt forhold til ham. Dengang jeg så meget til ham, havde vi et kollegaforhold. Og på mange måder er det sikkert stadig sådan, men jeg ser ham ikke så meget mere, siger han.

Arbejdsnarkoman

Den 79-årige læge har levet et langt, flittigt og disciplineret arbejdsliv.

Allerede da han i 1966 blev færdig som læge, blev han ansat i National Institutes of Health, og her har han været siden.

I 1984 blev han udnævnt til chef for afdelingen for allergi og smitsomme sygdomme, og her er han blevet – længe efter, at han har passeret den normale pensionsalder.

Han beskrives som en arbejdsnarkoman, der sover fem timer hver nat, power-walker fem kilometer hver dag og arbejder 16 timer i døgnet.

Anthony Fauci på en aids-konference i Australien i 2007.

Anthony Faucis kone gennem 35 år, den anerkendte forsker i medicinsk etik, Christine Grady, siger, at hun bliver nødt til at ”minde ham om at spise og sove og drikke vand”.

Selv siger han, at han ”går ind i en zone”, når han bliver opslugt af arbejdet.

Anthony Fauci som rockstjerne - her på forsiden af magasinet InStyle

"Jeg er ret effektiv"

- Jeg forestiller mig ikke, at jeg skal stoppe i den nærmeste fremtid. Jeg bedømmer min karriere efter, hvor effektiv og energisk, jeg er. Og lige nu synes jeg – sagt i al beskedenhed – at jeg er ret effektiv. Jeg er i hvert fald energisk, siger han i et interview med magasinet InStyle.

Som en central rådgiver for seks præsidenter, der politisk har været meget forskellige, har han gjort sig nogle værdifulde erfaringer med hensyn til, hvordan man bedst klarer sig som embedsmand, forklarer han i magasinet The New Yorker:

For det første skal man holde sig ude af politik:

- Du skal holde dig fuldstændigt upolitisk og ikke-ideologisk og holde dig til det, du kan. Jeg er videnskabsmand og læge. Og det er det.

For det andet skal man være klar til at sige noget til politikerne, som de ikke har lyst til at høre:

- Hver gang, du træder ind i Det Hvide Hus, skal du sige til dig selv, at det godt kan være, at det er sidste gang, du får lov til at komme.

Offentlighedens tillid til Anthony Fauci - udtrykt i en villahave i en amerikansk forstad

Og for det tredje skal man lære at lade alle personlige angreb prelle af:

- Jeg holder mig til min favorit filosofibog 'Godfather': ”Det er ikke personligt. Det er ren forretning”, siger han.