Udland

Facebook taber stor sag til østriger - EU skal lave nye persondataregler

Dommen ventes at få store konsekvenser for over 5000 amerikanske selskaber.

Der skal igen laves nye regler for udlevering af persondata mellem EU og USA.

Det står klart, efter at EU-Domstolen torsdag har fastslået, at de nuværende regler for at videregive personoplysninger fra et privat selskab i EU til et privat selskab i USA ikke er gode nok.

Dommen er faldet i en sag mellem den østrigske aktivist Max Schrems og teknologigiganten Facebook.

Sagen handler om deling af data, og om hvordan Facebook beskytter europæiske borgeres data, når de bliver sendt fra EU-lande til USA. USA bliver nemlig ikke betragtet som et datasikkert land, hvor borgernes data beskyttes mod, at myndigheder kan få adgang til dem.

Kan blive en dyr omgang

Max Schrems lagde sidste år sag an mod Facebook, der har europæisk hovedsæde i Irland. Med dagens dom har han fået medhold i, at Facebook og andre virksomheder ikke længere kan benytte standardklausuler for brugernes samtykke, når de vil sende data over Atlanten.

Dommen kan gå hen og blive en dyr affære for Facebook, siger Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver og medstifter af DataEthics.eu.

- I bund og grund kunne Facebook sørge for, at data var opbevaret i Europa. Men de vil helst ikke skulle bruge en masse penge på det, da det er dyrt, siger hun.

Det er anden gang, at EU-Domstolen finder, at reglerne for dataudleveringen mellem EU og USA ikke er gode nok. Det blev også slået fast i 2015, hvor reglerne blev ændret. Men de regler, der er lavet efter kendelsen i 2015 er altså heller ikke gode nok, hvorfor EU og USA igen må gå sammen for at lave en ny aftale.

De hidtidige regler følges af over 5000 amerikanske selskaber, og det ventes at få store konsekvenser for dem, skriver nyhedsbureauet AFP.

Har jagtet Facebook i otte år

Manden bag søgsmålet, Max Schrems, er ikke nogen ukendt herre for Mark Zuckerberg og resten af Facebook. I otte år har han trukket techgiganten ind og ud af retssale i Europa.

Det hele begyndte, da Schrems som 23-årig jurastuderende bad om at få udleveret sine personlige data fra Facebook efter en forelæsning med Facebooks privatlivsadvokat, skriver Berlingske.

Forholdet mellem aktivisten og Max Schrems og Facebook går år tilbage.

Han fik udleveret en cd-rom med 1222 A4-siders oplysninger om sig selv, og det satte en ild i ham. Den store øjenåbner for ham var Edward Snowdens afsløringer i 2013 af omfattende overvågning og spionage i den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

I 2013 klagede han til det irske datatilsyn over, at Facebook overtrådte reglerne for databeskyttelse, når det gav amerikanske myndigheder adgang til personlig data. Sagen endte også i EU-Domstolen, hvor Max Schrems fik medhold.

EU brugte efterfølgende to år på at lave en ny aftale for udveksling af data på tværs af Atlanten. Aftalen trådte i kraft i 2015, men skal altså nu laves om på ny.