Udland

Syv skibe i flammer er seneste mystiske brand i Iran

Iran har i de seneste uger været ramt af flere brande og eksplosioner. Det er "meget mystisk og bekymrende," siger korrespondent.

Onsdag har mindst syv skibe stået i flammer i byen Bushehr i det sydlige Iran. Det skriver det iranske nyhedsbureau Tasnim ifølge Reuters.

Det er et flammehav, der skriver sig ind i en længere række af brande og eksplosioner, som de seneste uger har præget landet.

Der er for nuværende ingen meldinger om tilskadekomne i forbindelse med branden, men billeder fra stedet viser sort, tyk røg, der stiger op over Bushehrs havn.

Billeder fra stedet viser mørk røg, der stiger op fra havnen i Bushehr.

Onsdag står det endnu ikke klart, hvordan branden skal være opstået.

Flere mystiske hændelser

Iran har den seneste tid oplevet flere brande og eksplosioner, hvoraf flere har ramt landets følsomme infrastruktur og steder, der har relation til iranernes atomprogram.

Det fortæller korrespondent for TV 2 Simi Jan, der kalder situationen "meget mystisk og bekymrende".

Blandt andet skete der i starten af juli en eksplosion ved militærkomplekset Parchin i udkanten af hovedstaden Teheran, mens 19 personer blev dræbt i en eksplosion på en medicinsk klinik nord for byen sidst i juni.

Atomanlægget Natanz efter branden i starten af juli.

Yderligere omkom to mennesker i en brand på en fabrik i en forstad til hovedstaden, mens en brand også brød ud på et værksted ved atomanlægget Natanz 2. juli. Årsagen er ukendt.

- At det er Irans atomprogram, der bliver angrebet, tyder på, at der er tale om bevidste angreb mod netop det. At det er bevidst sabotage for at sende Iran en klar besked, siger hun.

Sådanne angreb kræver stor viden og teknologi. Derfor peger pilen mod en stat, der truer Iran, uddyber korrespondenten. Og i den relation er ærkefjenden Israel ifølge flere eksperter et oplagt bud, lyder det.

- Det store spørgsmål er nu, hvordan Iran vil svare igen. Og det er her situationen kan eskalere, siger Simi Jan.

Eksplosionen ved Parchin-anlægget skyldtes et gaslæk fra en anden bygning i nærheden, har myndighederne fastslået ifølge Ritzau.

Også eksplosionen på klinikken nord for Teheran skyldtes ifølge en iransk embedsmand et gaslæk.

Sabotagespekulationer

Israel er stærkt kritisk over for Iran og ikke mindst landets atomanlæg, siger Simi Jan. Hun fortæller, at både USA og Israel beskylder Iran for at være i færd med at udvikle atomvåben.

- For Israel er Irans atomprogram en eksistentiel trussel. De er bange for, at det vil få store konsekvenser for dem, hvis Iran får atomvåben, fordi de tidligere har truet med at udslette Israel, siger hun.

Iran selv har dog flere gange slået fast, at atomprogrammet udelukkende tjener "fredelige formål".

På baggrund af rygterne blev Israels forsvarsminister, Benny Gantz, søndag 5. juli spurgt til de mange nylige brande og eksplosioner i Iran.

Til det svarede han, at Israel "ikke nødvendigvis" står bag hver eneste mystiske hændelse i Iran med henvisning til landenes lange forhistorie med interne konflikter.

Indtil videre er der da heller ikke beviser for, at der skulle være tale om sabotage.

Hovedparten af de dræbte i eksplosion på sundhedscenter i Teheran er kvinder, oplyser byens brandmyndighed.

I 2010 blev en computervirus, der ifølge BBC og Arab News antages at være udviklet af USA og Israel, brugt til at angribe maskiner på atomkraftværket Natanz.