Udland

Corona-data sendes nu til Trump-administrationen: - Det lugter af censur, siger korrespondent

Selv siger Trumps administration, at den nye datarapportering skyldes overgangen til et opdateret og mere effektivt system.

Data om coronavirus fra amerikanske hospitaler skal ikke længere meldes til USA's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC).

I stedet skal den dyrebare viden om blandt andet antal indlagte på hospitalerne, belægning af sengepladser og overskydende respiratorer fra onsdag sendes direkte til præsident Donald Trumps administration i Washington.

Ifølge afdelingschef for Health and Human Services (HHS), Michael Caputo, skyldes de nye retningslinjer, at det gamle system var ”mangelfuldt”.

- I dag mangler CDC en hel uges rapporteringer af hospitalsdata. USA har brug for dataene her og nu. Det nye, hurtigere system er, hvad vores nation har brug for, siger Michael Caputo ifølge The New York Times.

Han fortæller, at CDC, som i forvejen hører under HHS, stadig vil være med på sidelinjen, men at de ikke længere vil have magten over indsamlingen af data.

Frygter politiseret data

Det vækker bekymring hos flere fagpersoner, at dataene nu lægger vejen forbi Det Hvide Hus, før det ender hos den mere uafhængige instans CDC, der har hovedsæde i Atlanta.

Tidligere direktør for CDC, Richard Besser, kaldte onsdag ifølge CNN de nye retningslinjer for ”et tilbageskridt” for landets corona-overvågning.

Han frygter, at det vil ende med at politisere dataene.

- Det er endnu et eksempel på, at CDC bliver sat ud på sidelinjen. En af de gode ting ved, at instansen er i Atlanta – væk fra Washington – er, at vi er i stand til at undgå meget politisk pres, som man ellers får, når man er i D.C., siger Richard Besser ifølge mediet.

Den tidligere direktør medgiver dog, at der rigtigt nok er grund til at opdatere det hidtidige system, der trængte til en modernisering. Men det er ikke en løsning at omgå centeret, lyder det.

Samtidig vil de indberettede tal i det nye system ifølge The New York Times ikke umiddelbart være tilgængelige for offentligheden. Og det kan få konsekvenser, siger Jen Kates, som er direktør for global sundhed og hiv-politik ved nonprofitorganisationen Henry J. Kaiser Family Foundation.

- Det her rejser spørgsmål. Ikke bare om tilgængeligheden for forskere, men også for journalister og offentligheden, der forsøger at forstå, hvad der sker med virusudbruddet, siger hun ifølge avisen.

- Vil der være gennemsigtighed, vil der være adgang, og hvor står CDC i alt det her?

- Lugter af censur

Det er da også en velbegrundet frygt, der breder sig, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Det lugter af censur og af, at de vil have hånd i hanke med, hvilke oplysninger, der skal ud til befolkningen. Og så ligner det et forsøg på at politisere ellers fuldstændig rene sundhedsoplysninger, siger han.

Især er den nye datarapportering bekymrende set i lyset af præsident Donald Trumps historik med at nedtone alvorligheden af coronapandemien i landet, uddyber korrespondenten.

Flere end 3,4 millioner personer i USA er i skrivende stund testet positiv for coronavirus, mens over 137.000 har mistet livet med sygdommen.

I den forbindelse har Trump fået massiv kritik for ikke at have reageret hurtigt nok på truslen fra coronapandemien. Men også for at ikke at lytte til eksperter på området, som ifølge præsidenten "skræmmer befolkningen og giver dårlige råd".

- Når de her data nu ender ved Trump-administrationen, vil det jo bare gøre endnu flere mistroiske over for tallene, fordi de tænker, at det bliver fremlagt i Trumps favør, siger Jesper Steinmetz.

Donald Trump har flere gange reageret på de rekordhøje smittetal i landet. Her har han igen og igen gentaget, at de mange registrerede smittede skyldes, at der i USA bliver testet langt flere personer end i andre lande.