Udland

USA: Dødsdømt fange henrettet efter Højesterets afgørelse

I sidste øjeblik fik en dødsdømt drabsmand mandag udsat sin henrettelse. Men nu har han fået sin dødsprøjte.

Den dødsdømte Daniel Lewis Lee er nu blevet henrettet i et fængsel i Indiana. Det skete få timer efter, at den amerikanske højesteret besluttede, at henrettelsen kunne gennemføres. Det er første gang i 17 år, at de føderale myndigheder i USA gør det.

Daniel Lewis Lee var mandag kun syv timer fra at blive henrettet med en giftindsprøjtning, da en lokal dommer udsatte henrettelsen.

Tidligt tirsdag underkendte den amerikanske højesteret imidlertid den lokale dommers afgørelse. Et snævert flertal på fem mod fire afgjorde, at der ikke var noget til hinder for, at henrettelsen kunne blive ført ud i livet.

Og det skete kort efter. Ifølge fængselmyndighederne blev han erklæret død kort efter klokken 13 dansk tid.

Den dødsdømtes advokater havde krævet henrettelsen udsat, fordi de mener, at henrettelsesmetoden er barbarisk.

Der er tale om et giftstof, der lammer åndedrættet og giver den dødsdømte en følelse af at drukne. Det mener advokaterne er en overtrædelse af den amerikanske forfatnings forbud mod at udsætte fanger for ”grusom og usædvanlig straf”.

Den argumentation accepterede en dommer ved en føderal domstol i første omgang, men den blev senere underkendt af højesterettens konservative flertal.

- Henrettelsen kan fortsætte som planlagt. Sagsøgeren har ikke retfærdiggjort, at der er behov for en sidste-øjebliks indgriben fra en føderal domstol, skriver højesteret i sin afgørelse.

Tredobbelt drab

Daniel Lewis Lee fra staten Oklahoma var dømt til døden for et tredobbelt drab i 1996. Han og fire andre medlemmer af den hvide, racistiske organisation Aryan Peoples Republic dræbte en våbenhandler, hans kone og parrets otteårige datter i et forsøg på at skaffe våben og ammunition til at "starte en racekrig".

Modstandere af dødsstraf demonstrerer uden for det fængsel i Indiana, hvor Daniel Lewis Lee skal henrettes.

De føderale myndigheder i USA har kun gennemført tre henrettelser, siden de føderale myndigheder tog dødsstraffen i brug igen i 1988. Den seneste var i 2003.

Trump-regeringen har imidlertid besluttet sig for at genoptage henrettelserne.

- Justitsministeriet har pligt til at gennemføre de straffe, som domstolene har afsagt. Og det gælder også dødstraffen. Vi har også en pligt til give ofrene en følelse af afslutning, sagde justitsminister William Barr i et interview med nyhedsbureauet AP i sidste uge.

Mens de føderale myndigheder ikke har gennemført henrettelser siden 2003, så er adskillige dødsdømte fanger blevet henrettet af myndighederne i de enkelte amerikanske delstater. Delstaterne har forskellig politik på dette område. Nogle har afskaffet dødsstraffen, andre har formelt stadig dødsstraf uden at bruge den, og andre igen bruger den i praksis.

Siden 2003 er 655 fanger blevet henrettet på delstatsniveau. En stor del af henrettelserne - nemlig 263 - er sket i staten Texas.