Udland

Manglende nedlukning skyld i smittestigning i USA, siger Fauci

Den amerikanske coronarådgiver opfordrer befolkning til at følge myndighedernes retningslinjer.

Grunden til, at USA igen oplever en stigning af coronatilfælde, er, at landet ikke lukkede helt ned fra starten af - og at man efterfølgende er hastet igennem en genåbning. Det siger den amerikanske regerings øverste coronarådgiver, Anthony Fauci, i et interview med Stanford Medicine.

I interviewet opfordrer han befolkningen til at yde en dedikeret indsats til de sundhedsfaglige retningslinjer for at komme coronavirussen til livs. Blandt andet understreger han vigtigheden af fysisk afstand, at bære masker, undgå store forsamlinger og at vaske hænder.

- De ting, så simple som de er, kan ændre billedet. Jeg tror, at vi kan gøre det, og at det er, hvad vi bliver nødt til at gøre, siger han ifølge Reuters.

Fauci opfordrer samtidig landets 50 stater til at følge de specifikke retningslinjer, som er blevet udstukket af Det Hvide Hus' sundhedseksperter. Retningslinjerne indeholder blandt andet bestemte faser for at lette restriktionerne - ligesom den model, som flere europæiske lande, heriblandt Danmark, gør brug af.

Lyn-analyse

Blandt de stater, som i den seneste tid har oplevet en stor stigning i antallet af coronasmittede, er Florida. Det skyldes blandt andet, at Florida har haft stor fokus på økonomien fremfor på sundheden. Derfor har man i al hast genåbnet blandt andet barer og butikker.

Også spørgsmålet om den personlige frihed betyder meget for amerikanerne. Når vi ser amerikanere, der protesterer over, at det offentlige prøver at påtvinge dem en måde at leve på eller at tvinge dem til at gå med mundbind, så strider det mod selve det fundament, som USA er bygget på.

Fauci fokuserer på den periode, hvor USA begyndte at genåbne, og hvor man hurtigt så smitteøgning i flere stater.

- Vi behøver ikke nødvendigvis at lukke ned igen. Men vi skal trække os lidt tilbage og så fortsætte på en meget forsigtig måde og gå trinvist frem.

Trump og Fauci har ikke talt sammen i flere uger

Fauci, som er direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, og den amerikanske præsident, Donald Trump, har gennem længere tid haft, hvad der ifølge amerikanske medier betegnes som et anstrengt forhold, som bestemt ikke er blevet bedre i løbet af de seneste uger.

Ifølge CNN har Trump og Fauci ikke talt med hinanden i flere uger og kommunikerer kun via interviews og udtalelser i pressen. Der har flere gange været forlydender i amerikanske medier om, at Trump ville fyre Fauci på grund af, at toprådgiverens ønske om at tage et skridt tilbage ikke harmonerer med præsidentens ambition om at genåbne landet.

Senest har en repræsentant for Det Hvide Hus sagt til CNN, at man er "bekymret over det antal gange, hvor Fauci ikke har haft ret, når det gælder coronavirussen".

Spekulationerne om en snarlig fyring manede Trump dog selv i jorden mandag, da han sagde, at han har et godt forhold til Fauci.

- Jeg synes, at han er en meget rar person. Men jeg er ikke altid enig med ham.