Udland

Filosof: Derfor har det stor betydning, at NFL-hold skifter navn

En af de mest kendte amerikanske fodboldklubber i USA har skiftet navn på grund af anklager om racisme mod indfødte amerikanere.

Siden 1937 har NFL-holdet Washington Redskins haft det samme navn. Men nu er det fortid. Efter massivt pres fra sponsorer har holdet valgt at fjerne tilnavnet Redskins ('rødhuder', red.) og dets logo.

Klubben har ellers været kendt for ikke at gå på kompromis med sit navn, og ejeren, Dan Snyder, har i årtier afvist at ændre Redskins-navnet på trods af pres fra flere sider.

Det stammer fra en tid, hvor indfødte blev jagtet vildt og slået ihjel

National Congress of American Indians

For at forstå, hvorfor klubben skifter navn, skal vi tilbage i tiden. Udtrykket ’redskin’ stammer fra det 18. århundrede, og bruges til at betegne indfødte amerikanere på nedladende vis.

Derfor har organisationer af indfødte amerikanere længe krævet klubnavnet ændret, og i 2013 skrev borgerrettighedsorganisationen National Congress of American Indians følgende om navnet Washington Redskins:

- Det stammer fra en tid, hvor indfødte blev jagtet vildt og slået ihjel, og hvor deres hud blev brugt som bevis på, at man havde dræbt en indfødt.

Dan Snyder har, siden han erhvervede Washington Redskins i 1999, ellers nægtet at skifte navnet. Efter National Congress of American Indians bad Redskins ændre navn i 2013, sagde Snyder til USA Today, at klubben "ALDRIG vil skifte navn".

- Det kan du godt skrive med store bogstaver, fortalte han journalisten.

Pres fra sponsorerne

Snyder mente dengang, at navnet er en del af klubbens 87-år lange historie og sagde, at han som livslang fan af Washington Redskins føler, at andre skal respektere, hvad navnet betyder for fansene.

Men de seneste uger har flere af Washington Redskins' store sponsorer krævet en navneændring, herunder Nike, der nægtede at sælge tøj med klubbens logo påtrykt fra deres egen hjemmeside.

FedEx, der har navnerettighederne til Redskins stadium, FedExField, meldte også officielt ud, at de ville trække sig som sponsor ved udgangen af 2020, hvis ikke Washington Redskins skiftede navn. Trak FedEx sit sponsorat, ville klubben miste 45 millioner dollars, svarende til næsten 300 millioner kroner.

Et kontroversielt knæ

Rejsen frem til dagens navneændring blev genoplivet i 2016, da NFL-spilleren Colin Kaepernick startede et stort kontrovers i USA, efter han valgte at knæle under nationalsangen, der traditionelt bliver sunget inden hver NFL-kamp.

Colin Kaepernick, som ingen NFL-hold sidenhen har ønsket at skrive kontrakt med, forklarede sin protest med, at han ikke kunne respektere et flag, der repræsenterede racisme og vold mod minoriteter i USA.

Udtalelserne skabte ramaskrig - herunder fra blandt andet præsident Donald Trump, der kaldte Kaepernick for en skiderik og krævede, han både blev fyret og undskyldte.

Flere af Kapernicks kollegaer i den amerikanske fodboldliga valgte sidenhen at følge trop. Også demonstranterne under den seneste tids Black Lives Matter-demonstrationer har valgt at knæle i protest.

Støtten til Kaepernick voksede

Fire år efter senere, i juni 2020, modtog Kaepernick en officiel undskyldning fra NFL-kommisæren, Roger Goodell, for den behandling, han modtog af ligaen i kølvandet på kontroverset med nationalsangen.

At Washington Redskins nu skifter navn, skyldes heller ikke kun frygt for at sponsorerne trækker deres penge, mener Vincent Hendricks, der er dansk-amerikansk og professor i filosofi.

- De sender et signal om, at de følger med i racismeproblemerne i USA. Og når det er Washington Redskins, der gør det, er det kæmpe stort i amerikansk kultur, siger Hendricks.

Washington Redskins er opkaldt efter den amerikanske hovedstad - der ligeledes er navngivet efter en af landets grundlæggere George Washington, som var slaveejer, påpeger Hendricks ydermere.

- NFL er indbegrebet af amerikanernes kultur. Og navnet på Washington Redskins kan virke som en mikroaggression - en negativ kommentar til den oprindelige amerikanske befolkning, fortsætter Vincent Hendricks.

Flere steder skifter navn

Washington Redskins er blot det seneste skud på stammen af steder, musikere og andet, der ændrer navn. I hele USA og dele af omverdenen revurderes navngivningen af bygninger, parker, institutioner og lignende, der hædrer personer med en kolonial eller racistisk fortid.

Et af de mere prominente steder, der har skiftet navn som et opgør med fortiden, er en boulevard i Washington, der fører hen til Det Hvide Hus, som 5. juni 2020 blev omdøbt til 'Black Lives Matter Plaza'.

Washington Redskins har endnu ikke offentliggjort klubbens nye navn og logo.