Coronavirus

Advarsel fra Italien: Langtidsskader af covid-19 er langt værre end først antaget

Coronavirus kan ramme alle organer i kroppen, lyder det blandt andet fra en leder af en italiensk intensivafdeling.

En italiensk undersøgelse viser, at selv den yngste coronapatient med de mildeste symptomer kan risikere, at deres liv bliver forandret for altid.

Roberto Cosentini er leder af intensivafdelingen på hospitalet Papa Giovanni XXIII i Bergamo i Lombardiet. Han undersøger sammen med andre kollegaer alle overlevende covid-19-patienter i byen. Og de foreløbige resultater er alarmerende.

Han advarer om, at nogle ofre måske aldrig vil komme sig over sygdommen, og at alle aldersgrupper er sårbare over for langtidsskader.

Den værst ramte region

Psykoser, søvnløshed, nyresygdomme, rygmarvsbetændelse, slagtilfælde, kronisk træthed og problemer med bevægeapparatet. Det er sygdomme, der alle er påvist blandt tidligere coronapatienter i den norditalienske region Lombardiet. Den værst ramte region i Italien med over 6.000 covid-19-relaterede dødsfald.

Det er den britiske tv-station Sky News, som har interviewet Roberto Cosentini. I marts fik Sky News som det første tv-hold adgang til at filme de kaotiske scener på Roberto Cosentinis intensivafdeling, hvor personalet kæmpede hårdt for at følge med de mange indlæggelser.

Da Sky News i marts besøgte hospitalet Papa Giovanni XXIII i den italienske by Bergamo, lå der patienter over alt, og der herskede kaotiske tilstande. Video: Michael Rathje

Nu er Sky News kommet tilbage til intensivafdelingen på hospitalet Papa Giovanni XXIII, hvor der nu hersker fredelige tilstande med langt imellem nye indlæggelse. Her fortæller Roberto Cosentini om sine undersøgelser af covid-19's langtidseffekter.

- I begyndelsen forlød det, at det var en slem influenza. Så troede vi, at det var en slem influenza med en meget slem lungebetændelse. Det var i denne fase, at folk blev indlagt. Men siden opdagede vi, at det var en systemisk sygdom, der gav skader i blodkar i hele kroppen, herunder nyrer og hjerne, forklarer Roberto Cosentini.

Slå koldt vand i blodet

Undersøgelsen fra Italien overrasker ikke Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Det er ikke nyt, at coronavirus giver langtidseffekter. Vi kender det fra almindelig influenza og kyssesyge, fortæller Anders Beich til TV 2 Nyhederne.

I flere måneder efter at patienterne er blevet symptomfrie, kan de opleve træthed og koncentrationsbesvær.

- Men det er meget sjældent, at det sætter varige spor, understreger Anders Beich.

Ifølge Anders Beich var det normalt før i tiden med en rekreationsperiode efter for eksempel en influenza.

- I dag har vi nok for travlt med at komme tilbage til arbejdet og giver ikke kroppen tid til at restituere, siger Anders Beich.

Man skal også passe på ikke at skræmme folk. Det har nemlig ifølge Anders Beich en selvforstærkende effekt. Anders Beich påpeger desuden, at undersøgelsen fra Italien stadig bygger på et meget spinkelt grundlag, og at man bliver nødt til at følge patienterne over en længere periode.

Den 65-årige Filippo Alcaini fra Bergamo har nu været smittefri i fire måneder, men har stadig problemer med vejrtrækning og alvorlig udmattelse. Video: Michael Rathje

Stadig vejrtrækningsproblemer fire måneder efter indlæggelse

Ifølge Roberto Cosentini forårsager virussen en systematisk betændelse, som rammer alle organer i kroppen og ikke kun luftvejene, som man tidligere antog. Tidligere smittede kan risikere en forringet evne til at arbejde, koncentrere sig og endda deltage i fysiske aktiviteter.

En af dem, der føler langtidsskaderne på sin krop, er den 65-årige Filippo Alcaini fra Bergamo. Han fik i februar konstateret covid-19 og blev lagt i respirator. Han har nu været smittefri i fire måneder, men har stadig problemer med vejrtrækning og alvorlig udmattelse.

- Til dem, som ikke respekterer reglerne: Jeg ville ønske, at de kunne prøve i en uge, hvordan jeg har haft det. Måske de så vil forstå, at de ikke skal undervurdere de mange advarsler og restriktioner, som vi er underlagt, fortæller han til Sky News.

Undersøgelsen, som de italienske læger er i gang med, bliver bekræftet af en undersøgelse fra University College London, der blev offentliggjort i sidste uge. Også denne slår fast, at covid-19 ikke kun er en luftvejssygdom, men at virussen også kan give skader i hjernen.

Covid-19 er en dræber

Fra Italien lyder advarslen fra lægerne: Covid-19 er en dræber, som rammer hele kroppen, og den forsvinder ikke. Personer, der ikke opfatter sig som værende i risikogruppen, og som ikke er bekymret for at få covid-19, bringer sig selv i fare for en sygdom, der kan ændre deres liv, hvis de ignorerer samfundets restriktioner.

Derfor er mundbind, hyppig vask af hænder og afstand stadig meget vigtigt.

- På samfundsplan risikerer vi, at vores arbejdsstyrke bliver mindre produktiv, konkluderer de italienske læger, der har et meget enkelt råd: Undgå at blive smittet.