Udland

Model bliver den første transkønnede kvinde i verdenskendt magasin

I et blogindlæg til Sports Illustrateds hjemmeside åbner Valentina Sampaio op om udfordringerne ved at være transkønnet. Miguel Medina / Scanpix Denmark

At være transkønnet betyder at stå overfor lukkede døre til folks hjerter og sind, siger modellen.

Modellerne Tyra Banks og Nina Agdal, sangerinden Beyoncé Knowles og den danske tennisstjerne Caroline Wozniacki er blot nogle af de kvinder, der gennem tiden har prydet siderne i det verdensberømte magasin Sports Illustrated Swimsuit Issue.

Og nu er turen kommet til den brasilianskfødte model Valentina Sampaio, som bliver den første transkønnede model til at stille op i det traditionsrige magasin.

Selv siger den unge model, at hun er ”begejstret og beæret over" at kunne skrive sig ind i rækken af Sports Illustrated-kvinder.

- Jeg føler mig stærk og føler mig inspireret til at kæmpe, ikke kun for mig, men for alle, som jeg repræsenterer, siger hun til magasinet.

Bagsiden af det transkønnede

I et blogindlæg til Sports Illustrateds hjemmeside åbner Valentina Sampaio også op om de udfordringer, hun som transkønnet har oplevet i sit fødeland.

- At være transkønnet betyder at stå overfor lukkede døre til folks hjerter og sind. Vi står overfor fornærmelser og fysiske krænkelser, bare fordi vi eksisterer, skriver hun.

I 2019 blev mindst 124 transkønnede personer dræbt i Brasilien, viser en rapport fra samme år. Det skriver nyhedsmediet Brasil de Fato. I 2017 var det 179 personer, mens det i 2018 var 163.

Derfor beskriver modellen sit nye job som en vigtig milepæl for hende selv og for resten af LGBTQ+-samfundet.

Det er dog ikke første gang, at den 23-årige model er med til at nedbryde grænser.

I 2017 var hun også den første transkønnede person, der kom på forsiden af den franske udgave af modemagasinet Vogue, mens hun i 2019 blev hyret af undertøjsfirmaet Victoria's Secret.

Et naturligt skridt

Chefredaktøren på Sports Illustrated Swinsuit, MJ Day, fortæller til mediet Insider, at det var "naturligt", at Valentina Sampaio skulle være en del af den nye udgave af magasinet.

- Vores mål med at vælge, hvem vi har i magasinet, er centreret om at finde nogle af de mest inspirerende, interessante og multidimensionelle kvinder, som vi kan. Valentina har været på vores radar i nogen tid nu, siger hun.

Samtidig bliver modellen af chefredaktøren kaldt en ægte pioner for LGBTQ+-samfundet, som de i magasinet med glæde vil give en platform til at dele sit budskab.

- Det er, hvad vi kan gøre som et brand især i disse usikre tider - støtte hende og fejre hende, lyder det fra MJ Day.

I 2016 havde Sports Illustrated med Ashley Graham sin første 'plus size' model på forsiden, mens tiden tre år senere kom til, at Halima Aden - den første hijab-bærende model - fik plads i magasinet. I 1996 var Tyra Banks den første sorte forsidemodel.

2020 udgaven af Sports Illustrated udkommer 21. juli.