Derfor vækker det opsigt, at Trump har vist sig med maske på

Donald Trump har tidligere afvist at bære maske.

USA’s præsident, Donald Trump, er for første gang blevet set med en maske på i offentligheden.

Det skete, da han lørdag besøgte et hospital.

Donald Trump har tidligere sagt, at han ikke vil bære maske, og derfor vakte det opsigt, at han gjorde det.

Selv begrundede præsidenten sin beslutning med, at han skulle besøge et militærhospital i delstaten Maryland.

- Når du er på et hospital, specielt når du er på et militærhospital, hvor der er folk, som lige er blevet opereret, så synes jeg, at det er fint at have maske på, lød det fra Trump, da han forlod Det Hvide Hus for at flyve til hospitalet.

USA's præsident, Donald Trump, vækker opsigt, da han pludselig bærer maske, men før har gået imod sine egne sundhedsmyndigheders anbefalinger

Ville ikke ses med maske

I USA har deres svar på Sundhedsstyrelsen i Danmark, US Centers for Disease Control (CDC), har siden april anbefalet, at folk skulle bære masker. Men på det tidspunkt sagde Trump:

- Jeg tror ikke, at jeg kommer til at gøre det. At have ansigtsmaske på når jeg møder præsidenter, statsministre, diktatorer, konger, dronninger – jeg ser det bare ikke ske.

Lyn-analyse

Præsident Trump har med sin modstand været med til at politisere brugen af masker. Det er 100 dage siden, at de føderale sundhedsmyndigheder anbefalede brugen af masker, men det har præsidenten typisk afholdt sig fra. Ifølge Trump ville det udstille svaghed og se fjollet ud at bære maske, og Trump gjorde grin med Biden for at følge anbefalingerne. Derfor er det nu en historie, at Trump gik med maske. I den brede befolkning er brugen af maske faktisk ikke så kontroversiel, som præsidenten vil gøre det til. Derfor har Trumps modstand virket barnlig og tonedøv og næppe hjulpet ham i valgkampen.

Præsidenten er faktisk blevet set med maske på en gang før. Det var i maj, da han besøgte en Ford-fabrik i Michigan. Dengang var det dog ikke planen, at præsidenten skulle ses med den på, og da han snakkede med de fremmødte journalister efterfølgende, sagde han:

- Jeg havde en maske på tidligere. Jeg havde en på, da jeg var omme bagved. Jeg ville ikke give pressen den fornøjelse at se mig med den på.

Flere smittede

Præsidentens officielle optræden med maske kommer, efter USA fredag satte en forstemmende coronarekord i landet. Her blev der registreret mere end 66.000 nye smittede på et døgn, ifølge Johns Hopkins University.

Og nye målinger viser, at også dødstallet er begyndt at stige i USA.

Fra et gennemsnitligt dagligt dødstal på omkring 537 den seneste måned, har der de seneste fire dage i gennemsnit været 923 coronarelaterede dødsfald.

Og forskere forventer, at det fortsat vil stige, fordi antallet af smittede fortsat stiger.

- Når antallet af smittede stiger, så vil dødstallet også stige. Men der går måske to-tre måneder, fra de syge bliver testet, til de dør, siger Lone Simonsen, pandemiforsker på Roskilde Universitet til TV 2.