Donald Trump

Trump sløjfer Roger Stones fængselsstraf

Roger Stone blev i februar idømt tre års fængsel for blandt andet at have løjet for Kongressen og obstruere Rusland-undersøgelsen.

USA's præsident, Donald Trump, har undtaget Roger Stone for at afsone fængselsstraf, få dage før hans tidligere rådgiver skulle have påbegyndt afsoningen på over tre år for sin rolle i Rusland-undersøgelsen.

Det oplyser Det Hvide Hus natten til lørdag dansk tid.

- Roger Stone har allerede lidt nok. Han fik en uretfærdig behandling. Roger Stone er nu en fri mand, lyder det blandt andet i en erklæring fra præsidentboligen.

Dermed tager sagen om den 67-årige konservative politiske rådgiver og lobbyist en ny drejning efter flere års tvist om hans rolle i forhold til Donald Trump, som han arbejdede tæt sammen med i valgkampen i 2016.

WikiLeaks og Rusland

Roger Stone blev i november 2019 kendt skyldig i alle syv anklagepunkter, herunder at have løjet over for Kongressen og obstruere den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse af russisk indblanding i USA's præsidentvalg.

Lyn-analyse

Roger Stone var en helt central figur i den kampagnestab, som bragte Donald Trump til sejr i 2016. Han har stået for det beskidte arbejde. Blandt andet kontakten til Wikileaks.Trump har nu sørget for, at Roger Stone slipper for sin straf - som tak for et godt stykke arbejde til en god ven og loyal partner. Det ligger indenfor præsidentens beføjelser. Obama og Bush gjorde det også. Men det er meget usædvanligt, at det sker på det her tidspunkt i en præsidentperiode. Det plejer at være noget af det sidste, præsidenten gør, inden han overlader embeddet til sin efterfølger. 

Den politiske rådgiver havde forsøgt at skjule, at han fungerede som mellemmand i forhold til WikiLeaks og Rusland i valgåret 2016. Her offentliggjorde WikiLeaks materiale om Det Demokratiske Parti, som Rusland ifølge de amerikanske efterretningstjenester havde hacket sig til, og som skulle skade den demokratise præsidentkandidat Hillary Clinton.

I februar blev Roger Stone idømt en fængselsstraf på 40 måneder, men inden da havde fire statsanklagere trukket sig fra straffesagen i protest over, at det amerikanske justitsministerium - ifølge dem - under pres fra præsidenten havde grebet ind og anbefalet en mildere straf til Stone end den anbefalet af anklagerne.

Ved domsafsigelsen understregede den føderale dommer, Amy Berman Jackson, at Roger Stone ikke blev retsforfulgt for at forsvare præsident Trump, men derimod for at dække over præsidenten.

Takker Trump

Sagen blev fulgt med stor opmærksomhed i den amerikanske befolkning, men også præsident Trump gav løbende sit besyv med. Blandt andet beskyldte han den kvindelige leder af nævningetinget, der kendte Stone skyldig, i at være forudindtaget.

Trump lagde heller ikke skjul på, at han mente, at Roger Stone, som han betegnede som "en meget god person", var uskyldig i anklagerne.

Hovedpersonen selv har efter benådningen fredag udtalt følgende til nyhedsbureauet AP.

- Præsidenten fortalte mig, at han følte, min retssag havde været uretfærdig.

Også Roger Stones advokat, Grant Smith, hylder præsidenten for "at handle barmhjertigt."

- Mr. Stone er utroligt beæret over, at præsident Trump har brugt sin seje og unikke magt over den amerikanske forfatning til denne barmhjertighed. Mr. og mrs. Stone påskønner alle de overvejelser, som præsidenten har givet denne sag, siger han.

Arbejdede for Nixon og Reagan

Tirsdag skulle Roger Stone have påbegyndt afsoningen af sin fængselsstraf. Benådningen fra Det Hvide Hus kommer ifølge NBC News, få timer efter en føderal dommer havde afvist en anmodning fra Roger Stone om at udskyde afsoningen.

Roger Stone er den sjette person knyttet til Trump og hans kampagne, der siden 2017 er fundet skyldig eller har erklæret sig skyldig i anklager om kriminelle forhold.

Han har i årtier befundet sig i kullisen omkring det republikanske parti, hvor han som politisk rådgiver har været med til at bringe flere kandidater til tops. Således var han både involveret i Richard Nixons valgkampagne i 1972 og efterfølgende Ronald Reagans.

Faktisk er Roger Stone så stor en fan af Richard Nixon, at han har hans ansigt tatoveret på ryggen, fortæller Jesper Steinmetz.

Siden 1990'erne har han også assisteret Donald Trump i hans forretninger. Det samarbejde kulminerede, da forretningensmanden blev valgt til præsident.

Roger Stone politiske indflydelse i USA blev i 2017 udfoldet i en dokumentarfilm på Netflix med titlen 'Get me Roger Stone'.