Udland

Ny minister får franske kvinder på gaden: - Det er et slag i ansigtet

To nyudnævnte franske ministre bliver opfattet som en hån af landets feminister, der har gennemført store demonstrationer.

Flere tusinde franske kvinder demonstrerede i går i Paris og andre steder mod to nye ministre i den franske regering - en indenrigsminister, der anklages for voldtægt, og en justitsminister, der har betegnet MeToo-bevægelsen som ”en flok skøre kvinder”.

Der tales om nye, uanmeldte demonstrationer i Paris lørdag, men det er ikke bekræftet.

Indenrigsminister Gerald Darmanin og justitsminister Eric Dupond-Moretti er begge med på den nyudnævnte premierminister Jean Castex’s ministerhold, og det har vakt stor vrede blandt franske feminister.

- Det er et slag i ansigtet. Atter en gang hylder vi personer, der er anklaget for voldtægt eller siger ting, der nedgør ofrenes beretninger, siger Pauline Baron fra feministgruppen NousToutes til tv-stationen France24.

Anklaget for overgreb i 2009

Især udnævnelsen af indenrigsministeren har vakt opsigt, da Gerald Darmanin anklages for en voldtægt i 2009.

Sagen blev først anmeldt i 2017, men dengang afviste politiet anmeldelsen som grundløs.

I juni i år har retten underkendt den beslutning og beordret politiet til at gennemføre en egentlig efterforskning af sagen.

Den skal nu til at gå i gang, men alligevel har den nye premierminister - med præsident Emmanuels Macrons opbakning - valgt at udnævne Gerald Darmanin med begrundelsen om, at han er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Præsident Macrons kontor har meddelt, at anklagen ”ikke er en hindring” for, at Gerald Darmanin kan fungere som den øverste politiske chef for politiet.

Demonstranter i Paris fredag

- Regeringen tager sagen nogenlunde roligt. Præsident Macron regner tilsyneladende med, at han kan ride stormen af, vurderer den Paris-baserede journalist Bjørn Willum til TV 2.

"Seksuelle modydelser"

Anklagerne mod Gerald Darmanin er rejst af en tidligere call-girl, der i 2009 blev dømt for chikane og afpresning af sin tidligere kæreste.

Efter dommen opsøgte kvinden Gerald Darmanin, der dengang sad i parlamentets juridiske komité, for at få hjælp til at få dommen mildnet eller omstødt. De hun trådte frem med sin anklage i 2017 forklarede hun, at Gerald Darmanin havde afkrævet hende nogle seksuelle modydelser for at hjælpe - og at det udviklede sig til voldtægt.

Den nyudnævnte indenrigsminister Gerald Darmanin ankommer til et regeringsmøde i dag

Det har Gerald Darminin pure afvist.

Hans advokat kalder overfor CNN anklagerne for ganske ”tomme”.

Kvindens advokat har til gengæld kaldt det ”chokerende og meget forbavsende”, at man kan blive udnævnt til indenrigsminister med en voldtægtsanklage hængende over hovedet.

"Skøre kvinder"

Den anden minister, der er genstand for protester, er den nyudnævnte justitsminister Eric Dupond-Moretti, som Bjørn Villum betegner som ”en højtråbende stjerneadvokat”. Han har vakt opsigt ved at betegne MeToo-bevægelsen som "skøre" kvinder, der bare ønsker at "korsfæste" mænd.

- Han har været meget kritisk overfor MeToo-bevægelsen. Han har sagt, at han synes, det er fint at fløjte efter damer på gaden. Det vil de i virkeligheden gerne have, fortæller Bjørn Willum.

For de franske feminister bliver symbolikken i regeringsomdannelsen kun endnu tydeligere af, at ligestilingsminister Marlene Schiappa i samme omgang røg ud af regeringen.

Der blev afholdt demonstrationer over hele Frankrig fredag. Her er det i byen Nantes.

Hun stod i 2018 bag den nye lovgivning, der gjorde piften og sjofle tilråb efter kvinder på gaden strafbart - netop den lovgivning, som Eric Dupond-Moretti har betegnet som ”en vittighed”.

"Et frygteligt signal"

Det franske Socialistparti har i dag mindet om, at kampen mod seksuelle overgreb netop var et af de store projekter for præsident Macron, dengang han tiltrådte. Derfor er de nye udnævnelser ifølge Socialistpartiet, der er en del af oppositionen til præsidentens parti En Marche, ”et frygteligt signal at sende til de mange kvinder, der bliver udsat for seksuelle overgreb og voldtægt i Frankrig”.

Uanset udfaldet af den nye politiefterforskning, så kan sagen ikke undgå at få konsekvenser for præsident Macrons regering, vurderer Bjørn Willum:

- Problemet for regeringen er, at sådan en efterforskning altid tager tid. De kommer til at sidde på denne sag i et stykke tid, så selvom det måske ikke ender med en dom, så vil den alligevel ligge og koge lidt, siger han.