Coronavirus

Fauci har ikke briefet præsidenten i flere måneder - særligt ét tal ved han ikke, hvor Trump har fra

Anthony Fauci spekulerer i nyt interview på, om hans ærlighed om coronavirussen har betydet, han har færre offentlige optrædener. Al Drago / Ritzau Scanpix

Præsident Trump mener, Anthony Fauci har begået "en masse fejl".

I flere uger stod han ved præsidentens side.

Pressemøde efter pressemøde underrettede han som en af landets førende virologer den amerikanske befolkning om coronavirussens indtog i USA.

Men nu har Anthony Fauci, der er direktør for Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, ikke briefet præsident Donald Trump om covid-19 i mindst to måneder.

Han har ikke mødtes med præsidenten i Det Hvide Hus siden 2. juni.

Det fortæller Anthony Fauci i et opsigtsvækkende interview med Financial Times fredag.

Anthony Fauci er "overbevist om", at hans notater med orienteringer bliver videregivet til præsidenten. Men det ser ud til, Trump ikke lytter, lyder det fra virologen.

Interviewet med sundhedsdirektøren kommer, dagen efter præsidenten lod sig interviewe af Fox News.

- Doktor Fauci er en flink mand, men han har begået en masse fejl, sagde præsidenten på en telefon fra Det Hvide Hus.

Retter på præsidenten

Præsidenten mener blandt andet, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger til mundbind har været i øst og vest.

- Mange af dem sagde "lad være med at bruge maske, lad være med at bruge maske". Nu siger de, at vi skal have maske på. De har dummet sig mange gange, sagde Donald Trump til Fox News.

Lyn-analyse

Det er opsigtsvækkende, at USA's præsident i lang tid ikke har talt med en af nationens mest fremtrædende sundhedseksperter. Selvfølgelig er det ikke ensbetydende med, at Trump ikke bliver orienteret om Faucis indspark. Men at de to ikke er på talefod, taler ind i en større fortælling om en præsident, der har et anstrengt forhold til sundhedseksperter, der ikke deler hans optimisme i coronakampen. Fauci tror, at det også er en årsag til, at han er kørt ud på et sidespor. Hvorom alting er, skal Trump passe på, at hans håndtering af coronakrisen ikke ender med, at vælgerne gør det samme med ham.

Han har længe ønsket at tegne et mere optimistisk billede af coronakrisen i USA. Her har Anthony Fauci set sig nødsaget til at gå i rette med regeringschefen.

Senest har præsidenten i sin tale på Uafhængighedsdagen 4. juli påstået, at 99 procent af landets tilfælde af coronavirus er "fuldstændig harmløse".

Den påstand vil Financial Times gerne have faktatjekket, så da avisen spørger Anthony Fauci, om præsidenten tager fejl, klukker virologen og kalder det et "velkendt spørgsmål".

- Jeg prøver at regne ud, hvor præsidenten har fået det tal fra. Jeg tror, nogen har fortalt ham, at den generelle dødelighed er omkring én procent. Derudfra har han tolket, at 99 procent ikke er et problem, hvilket jo tydeligvis ikke er tilfældet, siger Fauci.

Taget af tv

Generelt tror sundhedsdirektøren, at hans hang til at fortælle sandheden har haft konsekvenser:

- Jeg har, som du måske har fornemmet, fået et ry for ikke at pakke tingene pænt ind. Det er nok én af grundene til, at jeg ikke har været særlig meget på tv på det seneste, siger han.

I alt har over 3,1 millioner mennesker fået påvist coronavirus i USA.

USA har i øjeblikket den næsthøjeste dødelighed i verden. For hver 100.000 indbygger dør 40 amerikanere, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.