Coronavirus

Efter halvanden måned med stigende smittetal - nu stiger dødstallet også i USA

Den aktuelle stigning i dødsfald i USA er kun begyndelsen, advarer forskere.

I en længere periode er antallet af coronarelaterede dødsfald i USA forblevet det samme, imens antallet af coronasmittede er buldret afsted.

Men nu viser målinger, at også dødstallet er begyndt at stige.

Fra et gennemsnitligt dødstal på omkring 537 den seneste måned, har der de seneste fire dage i gennemsnit været 923 coronarelaterede dødsfald.

Og forskere forventer, at det fortsat vil stige, fordi antallet af smittede fortsat stiger.

- Når antallet af smittede stiger, så vil dødstallet også stige. Men der går måske to-tre måneder, fra de syge bliver testet, til de dør, siger Lone Simonsen, pandemiforsker på Roskilde Universitet.

- Det er kun begyndelsen

I alt har cirka 3,1 millioner amerikanere været smittet siden udbruddet begyndte. Heraf er de 1,6 millioner syge lige nu, og derfor er der grund til bekymring.

Nicholas Reich, der arbejder med modeller over coronapandemien på University of Massachusetts, forudser, at dødstallet - der lige nu er på omkring 136.000 - vil stige til 147.466 frem mod august.

- Mit bedste gæt er, at vi vil se en langsom og konstant stigning i nye covid-19-dødsfald i USA de kommende uger, skriver Nicholas Reich på Twitter.

Også Ashish K. Jha, læge og professor i sundhedspolitik ved Harvard School of Public Health, vurderer, at den stigning i dødsfald vi ser nu, kun er begyndelsen.

- Det her er kun en lille bølge af smerte og død. Jo længere tid vi venter med at reagere, desto større en bølge vil ramme os, og det vil blive endnu sværere komme ud af den igen, siger Ashish K. Jha til Washington Post.

Dårlige meningsmålinger

I USA er flere amerikanere bekymrede over udviklingen og samtidig rystede over, at landet - som det eneste vestlige land - ikke har formået at få bugt med spredningen af coronavirus.

- Amerikanerne anser jo USA for at være verdens bedste land, men angående coronavirus dumper de fuldstændig, siger Jesper Steinmetz, TV 2s USA-korrespondent.

Trumps håndtering af coronavirus kan også aflæses i meningsmålingerne.

- Præsidenter udstikker normalt altid en retning, og guvernørerne vil se mod præsidenten. Men Trump har ikke lagt nogen linje, og han har negligeret sygdommen og været alt for lang tid om tage den alvorligt, siger Jesper Steinmetz.

- Han obstruerer stadig råd, som hans egen sundhedsekspert giver, siger han og henviser til den megen ballade, der har været mellem præsidenten og landets sundhedsdirektør Anthony Fauci.

Trump: Teststrategi er årsag

Donald Trump har ikke kommenteret de stigende dødstal, men han har flere gange reageret på de rekordhøje smittetal. Han har igen og igen gentaget, at de mange registrerede smittede skyldes, at der i USA bliver testet langt flere personer, end i andre lande.

- Vi har testet 40 millioner. Hvis vi i stedet testede 20 millioner, ville antallet af tilfælde være det halve, har Trump tidligere skrevet på Twitter.

Langsom nedlukning og hurtig genåbning

En af årsagerne til, at coronavirus er blusset op i USA, er, at mange delstater været for hurtige til at udfase nedlukninger og genåbnet uden at have belæg for det i form af faldende smittetal. Det vurderer blandt andre sundhedsdirektør Anthony Fauci.

- Jeg vil tro, at vi er nødt til at få staterne til at sætte deres genåbning på pause, siger Fauci ifølge The Hill.

En anden forklaring er, at mange staters nedlukning var halvhjertet i begyndelsen af coronapandemien og blev forsøgt saboteret af konservative grupper.

Resultatet ses nu tydeligt, og virusudbruddene, der først var var koncentreret i demokratiske stater på kysterne, er i dag rykket til de republikanske stater, siger Jesper Steinmetz.