Udland

WHO: Det er ikke coronavirussen i sig selv, der er den største trussel

WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, efterlyser politisk lederskab. Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

WHO frygter, at coronavirussen ikke går væk, så længe verdens ledere ikke gør mere for at koordinere indsatsen mod pandemien.

Mens coronavirussen er under kontrol i store dele af Europa inklusiv Danmark, galopperer den af sted i andre dele af verden som USA, Brasilien og Indien.

På verdensplan registrerede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fredag 228.102 nye tilfælde af coronavirus på 24 timer. Det er den hidtil største stigning registreret på et døgn, siden pandemien brød ud.

Den foruroligende udvikling fik fredag en frustreret generalsekretær for WHO, Tedros Ghebrayesus, til at lange ud efter verdens ledere.

Ved et pressemøde i Schweiz fordømte Ghebrayesus, hvad han betegner som manglende politisk lederskab til at bekæmpe coronavirussen.

- Mine venner. Misforstå mig ikke. Den største trussel vi står overfor lige nu, er ikke virussen i sig selv, men manglen på politisk lederskab og solidaritet på et globalt og nationalt niveau.

- Meget usandsynligt at udrydde virus

Generalsekretærens sidekick, Mike Ryan, der er chef for WHO's akutberedskab, skar på samme pressemøde situationen endnu hårdere op.

- I vores nuværende situation er det meget usandsynligt, at vi kan udrydde virussen. Der vil måske være helt særlige miljøer og små samfund som mindre øer, hvor coronavirussen kan blive udslettet, men selv her risikerer man på ny at blive ramt, siger Ryan.

Akutchefen frygter særligt begivenheder, hvor mange mennesker er samlet på et sted, som et risikopunkt, hvor nye epicentre for coronavirus kan opstå.

Støt stigende kurve

I USA stiger det daglige antal smittede med høj fart. Fra 40.000 nye daglige smittede i slutningen af juni til 65.000 daglige smittede i dag.

Den negative udvikling accelererer få dage efter præsident Trump officielt meldte USA ud af WHO.

En beslutning, der ifølge iagttagere har tvunget Ghebrayesus til at tale dunder.

- Hvis ikke vi står sammen, kommer vi ikke til at besejre pandemien, siger generalsekretæren.

- Kig til Spanien, Italien og Sydkorea

Antallet af bekræftet døde som følge af coronavirus ligger stabilt på omkring 5000 om dagen.

Ifølge WHO er det dog fortsat muligt at få udbruddene af coronavirus under kontrol - selv om antallet af smittede er mere end fordoblet over de seneste seks uger.

Tedros Ghebreyesus henviser til eksempler som Italien, Spanien og Sydkorea, hvor udbruddene kom under kontrol, selv om de ramte med stor styrke.

- Der er mange eksempler fra forskellige dele af verden, der har vist, at selv om et udbrud er meget intenst, så kan det stadig komme under kontrol, siger WHO-chefen med en lille smule optimisme.

Globalt er der registreret 12.337.075 tilfælde af coronavirus, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University, der følger coronasituationen tæt.

Der er konstateret 556.211 dødsfald på verdensplan relateret til coronavirus, viser samme opgørelse.