Coronavirus

Mens smittetallene bare stiger og stiger i USA, vokser frygten for 'dobbelt ulykke' til efteråret

De høje smittetal gør flere amerikanske epidemiologer nervøse forud for influenzasæsonen i efteråret.

Først 40.000 i slutningen af juni. Så 55.000 for en uge siden. Og nu 65.000.

For hvert døgn stiger det daglige antal smittede i USA Og det bekymrer de sundhedsfaglige eksperter i landet.

Der er nemlig blot tre måneder til, den normale influenzasæson indtræffer, og eksperterne frygter, at den vil falde sammen med en ny - eller fortsat - bølge af coronavirus i USA.

- Vi kunne meget vel blive ramt af en double whammy (dobbelt ulykke, red.) i efteråret, siger Leana Wen, der er professor i offentlig sundhed ved George Washington University, til CNN.

Hun uddyber:

- Vi kommer til at se mange patienter med symptomer som feber, stakåndethed og hoste, som vil udtømme vores beholdning af værnemidler, da vi ikke vil være i stand til at sige med sikkerhed, hvad patienterne fejler og derfor må behandle dem som om, de har covid-19. Det vil skabe en enorm belastning på vores sundhedsvæsen - efter sengepladser, ventilatorer og på vores personale.

Overvældet sundhedssystem

Også Celine Gounder, der er speciallæge i infektionssygdomme og epidemiolog, udtrykker over for CNN bekymring.

- Sundhedssystemet vil blive overvældet (med de mange covid-19-relaterede indlæggelser, red.) over det meste af landet i løbet af efteråret og vinteren, siger hun.

**

PERSPEKTIV

Coronanedlukningen førte til usædvanlig mild influenzasæson
Perspektiv

Fald i influenzatilfælde

Da store dele af det danske samfund lukkede ned 12. marts på grund af coronaepidemien, skete der et drastisk fald i antallet af influenzatilfælde, opgjorde Statens Serum Institut i juni.

Den lave influenzaforekomst kunne blandt andet ses på antallet af patienter, der blev indlagt på hospital med influenza. Det var det laveste i fem år.

Der var også langt færre døde af influenza, oplyste afdelingslæge Lasse S. Vestergaard fra Statens Serum Institut.

Trump: Markant teststrategi skyld i høje tal

Ifølge den amerikanske præsident Donald Trump skal forklaringen på de voldsomme smittetal findes i USA's markante teststrategi.

Da det daglige smittetal rundede 65.000 nye tilfælde torsdag, gentog præsidenten således sit ræsonnement på Twitter:

- Vi har testet 40 millioner mennesker. Hvis vi i stedet testede 20 millioner, ville antallet af tilfælde være det halve, skrev Trump.

I alt har over 3,1 millioner mennesker fået påvist coronavirus i USA.

USA har i øjeblikket den næsthøjeste dødelighed i verden. For hver 100.000 indbygger dør 40 amerikanere, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.