Udland

Verdens meteorologer slår alarm - her er vejrudsigten for de næste fem år

Gennemsnitstemperaturen på kloden stiger så hurtigt, at vi de kommende fem år vil kunne mærke det, vurderer meteorologerne.

Selvom coronakrisen har medført et fald i udledningen af drivhusgasser, er der alligevel udsigt til, at temperaturen på jordkloden vil stige markant i de næste få år.

Det oplyser den verdensomspændende meteorologiske organisation WMO, der netop har udgivet sin årlige rapport om udviklingen i klimaet.

Rapporten byder blandt andet på dårligt nyt til regnskoven i Sydamerika - og til folk i Danmark - mens der er mere positive forudsigelser til afrikanere syd for Sahara.

For kloden som helhed er det imidlertid svært at få øje på de positive nyheder, trods det coronarelaterede fad i udledninger.

- På grund af CO2's lange levetid i atmosfæren, ventes den mindre udledning i år ikke at lede til en nedgang af den koncentration af CO2 i atmosfæren, som driver den globale temperatur op, siger WMO's generalsekretær, Petteri Taalas, på organisationens hjemmeside.

Udsigt til flere storme

Ifølge WMO er den globale gennemsnitstemperatur allerede steget mere end én grad i forhold til, hvordan temperaturen var før den industrielle revolution, og organisationen forudser, at de kommende fem år muligvis vil byde på en hidtil uset rekord.

Meteorologerne hos WMO estimerer nemlig, at der er 20 procents risiko for, at gennemsnitstemperaturen i et af de næste fem år vil nå helt op over halvanden grader mere end niveauet før industrialiseringen.

Og nogle egne vil blive hårdere ramt end andre, oplyser WMO - faktisk vil temperaturen formentlig stige alle andre steder end i det sydlige ocean omkring Antarktis mellem 2020 og 2025.

0,8 grader varmere i Danmark

I Danmark vil vi formentlig også mærke varmen, da WMO forudser, at landområderne på den nordlige halvkugle vil opleve, at de kommende fem år bliver 0,8 grader varmere end i perioden mellem 1981 og 2010.

Samtidig vil den højere temperatur ifølge meteorologerne skabe stærkere vinde over det nordlige Atlanterhav og dermed øget risiko for storme i lande som Danmark.

Varmen ventes desuden af få de nordlige og østlige dele af Sydamerika til at tørre yderligere ud, hvilket kan komme til at gå ud over regnskoven i Amazonas.

Australien og Sydafrika ventes også at få mindre regn end hidtil, mens der i Sahel-området syd for Sahara er udsigt til mere nedbør end før i tiden.

Paris-aftalen er i fare

Et af de steder, hvor klimaforandringerne ifølge WMO vil slå kraftigst igennem i de kommende fem år, er i Arktis, hvor temperaturen ventes at stige med dobbelt så meget som gennemsnittet på resten af kloden.

Ifølge WMO's generalsekretær viser rapporten, at klimaaftalen fra Paris i 2016 nu er i fare.

Dengang blev verdens ledere enige om at holde den globale temperaturstigning under to grader helt frem til år 2100.

- Studiet viser den enorme udfordring, der ligger i at overholde Paris-aftalen om at holde den globale temperaturstigning i dette århundrede lavere end to grader over det førindustrielle niveau, siger Petteri Taalas.