Udland

Trump kan ikke nægte at udlevere sine skattepapirer

De to dommere, Trump har udnævnt til højesteret, stemte mod præsidenten.

USA's højesteret har fastslået, at Donald Trump ikke kan nægte at udlevere sine skatteoplysninger, hvis en domstol kræver det.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Sagen om Trumps skattepapirer er kommet for højesteret efter en sag ved en domstol i New York, der forventes at bede om Donald Trumps skattepapirer fra hans tidligere revisorfirma Mazars LLP, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her kører en sag, hvor statsanklager Cyrus Vance vil bede om at få udleveret præsidentens skatteoplysninger i relation til en sag om skatteunddragelse.

Vance har bedt om skatteoplysninger fra et årti af den daværende forretningsmand Donald Trump. Han kalder dommen for en sejr for demokratiet.

- Dette er en storslået sejr for vores nations retssystem og for det grundlæggende princip, at ingen - ikke engang præsidenten - er hævet over loven, siger han efter dommen.

Præsidentens juridiske hold har argumenteret for, at den siddende præsident til enhver tid er immun over for kriminelle efterforskninger. Holdet har henvist til retningslinjer fra landets justitsministerium.

Udleveres nok ikke inden valget

Dommen er både et nederlag og en sejr for Donald Trump, fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Det er et nederlag, fordi højesteret nu har slået fast, at en præsident ikke er hævet over andre borgere. Samtidig er det en sejr på kort sigt, fordi han ikke lige nu og her skal udlevere sine skattepapirer.

Efter dommen er det nemlig nu op til statsanklageren i New York, Cyrus Vance, at overbevise et nævningeting om at give offentligheden adgang til Trumps skattepapirer.

Ifølge juridiske eksperter i USA er det dog blot et spørgsmål om tid, før det lykkes anklageren at få adgang til dokumenterne, siger Jesper Steinmetz.

- Og det kan blive en pinlig omgang for Trump, fordi amerikanerne kan få indblik i, hvilke skattefiduser han har benyttet sig af, og at han muligvis ikke er så rig, som han har gået og påstået.

Det er dog ikke sandsynligt, at papirerne når at komme til offentlighedens kendskab, inden det amerikanske præsidentvalg i efteråret, siger Jesper Steinmetz.

Trump-udnævnte dommere hjalp ham ikke

Præsident Trump udsendte efter dommen en række tweets. Her skriver han blandt andet, at højesteret aldrig ville have dømt som de gjorde, hvis en anden havde været præsident.

De ni medlemmer af den amerikanske højesteret stemte med stemmerne 7-2 for, at Trump ikke er immun over for retten i New Yorks stævning af hans skattepapirer.

Trump har under sin tid som præsident udnævnt to dommere til højesteretten, Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh. Begge stemte med de liberale dommere imod Trump.

Det viser, at alle de mennesker, der sagde, at de to dommere ville være halevedhæng til præsidenten tog fejl, siger Jesper Steinmetz.

- De to dommere har i dag demonstreret, at de kommer med juridiske kendelser, hvor de tager hensyn til den amerikanske forfatning og ikke til den præsident, der har udnævnt dem.