Coronavirus

Trods corona og advarsler viser billeder festende unge danskere i Bulgarien

Rejseselskabet oplyser, at de gør meget ud af at informere deres gæster, og at de fraråder fester på natklubber.

Fuld sol, 28 grader, drinks i plastikspande og høj dansemusik.

Trods coronavirus i hele verden er de årlige sommerfester i Sunny Beach i Bulgarien i gang igen. Og det er med dansende, unge danskere, der med armene om hinanden gladeligt deler både drinks og kram.

Det viser billeder, som TV 2 har optaget natten til torsdag i Bulgarien.

Det handler om at ”fyre den af” og nyde sommeren, lyder det:

- Nu er der en masse regler derhjemme, som der ikke er her på samme måde, så hernede giver vi den gas, som vi ikke kan derhjemme. Det har en del at sige, siger festende Lasse Birch Carlsen.

- Jeg skal hygge med drengene. Feste og nyde livet. Det er lige det, vi har brug for, siger Lucas Christiansen til TV 2.

Flere unge fortæller til TV 2, at de har fokus på hygiejne og afstand trods fest.

Professor: Kan blive en smeltedigel

Bulgarien har ifølge Johns Hopkins University, der løbende følger antallet af smittede, døde og raskmeldte på verdensplan, haft 6342, der enten er eller har været smittet med covid-19. Onsdag slog landet en kedelig rekord, da antallet af smittede på et døgn nåede op på 240 – det højeste, siden pandemien brød ud.

Det får dog ikke Udenrigsministeriet til at fraråde rejser til landet, men af rejsevejledningerne samt den danske ambassade i Bulgariens hovedstad, Sofia, fremgår det, at man bør være ”ekstra forsigtig”.

Og det er Allan Randrup Thomsen enig i. Han er virolog og professor på Københavns Universitet og ser klare sammenligninger med skisportsstedet Iscghl i Østrig, hvor flere afterski-barer blev karakteriseret som epicentre for smitte i Europa:

- Det er klart opskriften på, at man hurtigt kan sprede virussen. Og det, man er bange for, er, at der er én superspreder til sådan et beachparty, og så kan 20-30-40-50 hurtigt blive smittet. Fuldstændigt som man så i Ischgl for nogle måneder siden, siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge Søren Riis Paludan, der er virolog og professor på Aarhus Universitet, kan gæster fra mange lande danne ”en smeltedigel af smitte”. Og når det er unge, er det særligt bekymrende, lyder det fra professorerne:

- Problemet er, at unge risikerer ikke at få symptomer. Ser man på USA og særligt Florida, hvor spredningen stiger, vurderes det, at det skyldes unge mennesker. Det samme kan ske i Danmark, hvor de kan gå under radaren og smitte mange, siger Allan Randrup Thomsen.

Rejseselskab: - Vi fraråder natklubber

Det er rejseselskabet DUF-rejser, der har sendt godt 150 unge danskere til Bulgarien. De fik i starten af juli hård kritik for en annonce, hvor de lokkede unge mennesker med ”fester med mere end 2000 andre unge. Være på klub hele natten. Pool party. Boat party”.

Fra DUF-Rejsers side direkte fraråder vi vores gæster at gå på natklubber

Anders Marcuslund, direktør DUF-Rejser

Det fik blandt andet Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til retorisk at spørge, om selskabet havde ”levet under en sten de seneste måneder”:

- Jeg synes, det er en vanvittig annonce. Det er fuldstændig uhørt og ulækkert at lave en forretning ud af direkte at markedsføre sig på, at her kan man komme ind og gøre alt det, man ikke kan herhjemme, sagde han.

Ifølge Socialdemokratiets Sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil han undersøge muligheden for at stande festrejser til Sunny Beach. Video: Steffen Neupert

Annoncen blev fjernet, men selskabet sender alligevel unge til landet og vil gøre det hver uge den næste måned. Men DUF-rejser ”gør en stor indsats for at informere vores gæster om passende og forsvarlig adfærd”, lyder det.

Gæsterne har ifølge selskabet selv et ansvar, men arrangørerne har blandt andet rykket festen udenfor for at undgå kritik og smitte:

- Fra DUF-Rejsers side direkte fraråder vi vores gæster at gå på natklubber. Helt i tråd med de danske sundhedsfaglige eksperter, som har udtalt sig. I stedet anbefaler vi de af vores gæster, som ønsker at feste og udforske nattelivet at søge mod nogle af de store open-air beach bars, skriver direktør Anders Marcuslund i et skriftligt svar til TV 2.

Ifølge direktøren er det trygt og sikkert at rejse til Bulgarien, og guider i Bulgarien fortæller til TV 2, at de er imponerede over de danske unge og deres ansvarlighed.

Udenrigsministeriet følger situationen

Og det er da heller ikke forbudt. Siden Udenrigsministeriet 27. juni ændrede rejsevejledninger til store dele af EU, har det været muligt at rejse til Bulgarien.

I de lokale retningslinjer fremgår det, at man opfordres til at holde 1,5 meters afstand samt begrænse sociale kontakter, undgå steder med mange mennesker og sørge for et højt niveau af personlig hygiejne. Er det ikke muligt, opfordres der til, at man bærer mundbind – i offentlige rum er det obligatorisk.

En konkret anbefaling er, at de bliver testet. Og indtil de har en negativ test, isolerer de sig.

Allan Randrup Thomsen, professor

Biografer, koncertsale og diskoteker må holde åbent med 50 procents kapacitet. Og så må man frem til 31. juli ikke samles mere end 10 personer.

DUF-Rejser siger, at de informerer de unge danskere om disse regler, og at de 100 procent kan stå inde for sine rejser, men at de grundet coronakrisen heller ikke ”har råd til at lade være”. Et opråb flere andre rejseselskaber tidligere er kommet med.

TV 2 har spurgt Udenrigsministeriet, om rejsevejledningerne for Bulgarien vil blive ændret, hvis smitten stiger, og om det kan blive aktuelt at indføre lokale rejseforbud, som man gjorde til skisportssteder i starten af pandemien.

I et skriftligt svar lyder det, at ministeriet følger situationen tæt i alle de lande, der er åbnet for, hvilket "naturligvis også gælder Bulgarien". Ministeriet oplyser, at de torsdag opdaterer rejsevejledninger for alle EU-lande.

Spørger man Allan Randrup Thomsen og Søren Riis Paludan bør de unge mennesker gøre to ting, når de kommer hjem:

- En konkret anbefaling er, at de bliver testet. Og indtil de har en negativ test, isolerer de sig. Det er det, der vil beskytte det danske samfund bedst, når nu skaden er sket, siger Allan Randrup Thomsen.