Udland

Ny video viser sort teenager blive holdt fast på jorden i 10 minutter - kort efter døde han

Alle anklagede nægter sig skyldige i sagen.

En ny video af en dødelig fastholdelse af en 16-årig sort dreng puster nu fornyet liv i den i forvejen buldrende racismedebat i USA.

Teenageren Cornelius Fredericks døde af hjertestop 1. maj i år, to dage efter at han var blevet tvunget til jorden og holdt fast af adskillige ansatte på et behandlingshjem for unge i Kalamazoo i Michigan for at have kastet en sandwich på en anden dreng i cafeteriet.

Hans familie har lagt sag an mod tre af de ansatte, og det er i den forbindelse, at familiens advokat, Geoffrey Fieger, nu har offentliggjort en overvågningsvideo, der viser, hvad der skete i cafeteriet.

Holdt nede i 10 minutter

På billederne kan man se, hvordan Cornelius Fredericks sidder ved et bord, hvorfra han flere gange kaster mad efter en dreng, der sidder ved et andet bord. Det fører til, at to ansatte - to store mænd - kommer over og står vagt foran Cornelius Frederick.

Da han endnu en gang kaster en sandwich efter den anden dreng, bliver han væltet ned af sin stol og holdt fast til jorden af de to ansatte. Lidt efter lidt kommer flere ansatte - alle voksne mænd - til og lægger sig delvist oven på den 16-årige.

Frederick blev henrettet 29. april for forbrydelsen at kaste en sandwich

Geoffrey Fieger, familiens advokat

Efter cirka 10 minutter ser det ud til, at Cornelius Fredericks har mistet bevidstheden. De ansatte rejser sig og går væk og lader Frederick ligge på gulvet i cafeteriet, mens nysgerrige unge kigger på ham.

Efter lidt tid begynder en ansat at give ham hjertemassage, inden ambulancefolk kommer og overtager.

Minder om George Floyd

Ifølge sagsanlægget og en rapport fra Sundhedsministeriet i Michigan døde Cornelius Fredericks to dage senere af et hjertestop.

- Den forfærdelige video af Fredericks død afslører en kultur af frygt og mishandling på Lakeside Academy, hvor kvælning er en almindelig praksis som en form for disciplin, siger advokat Geoffrey Fieger ifølge AFP.

- Frederick blev henrettet 29. april for forbrydelsen at kaste en sandwich.

Videoen af overgrebet på Cornelius Fredericks er gået viralt og har skabt opstand, særligt fordi det minder om den episode, der 25. maj førte til den 46-årige George Floyds død i Minneapolis.

Floyd var en sort amerikaner, der døde i forbindelse med en anholdelse, hvor flere betjente lagde deres vægt på ham.

En af betjentene er filmet, mens han presser sit knæ mod Floyds hals i næsten ni minutter, og den episode har de seneste måneder udløst voldsomme protester i både USA og resten af verden.

Anklagede nægter sig skyldige

Cornelius Fredericks familie kræver på baggrund af optagelserne tre ansatte på behandlingshjemmet i Kalamazoo dømt for uagtsomt manddrab og børnemishandling.

Alle anklagede nægter sig dog skyldige:

- Dette er en forfærdelig tragedie. Vores tanker går til hans kære og samfundet i Kalamazoo. Det sagt, så kan man ikke skabe retfærdighed med uretfærdighed. Min klient har ikke gjort noget ulovligt, og når beviserne bliver fremlagt, vil hun blive frikendt, siger Anastase Markou, der repræsenterer en af de anklagede.

Behandlingshjem tager afstand

Sequel, som er den organisation, der driver behandlingshjemmet, har tidligere over for CNN taget afstand fra overgrebet på Cornelius Fredericks.

- Fikseringen blev ikke udført i overensstemmelse med vores politikker og den måde, vi uddanner vores ansatte på. Hos Sequel bruger vi kun fiksering som et nødindgreb i to situationer: Når en studerende er til fare for sig selv, og når en studerende er til fare for andre. Og i disse tilfælde skal fiksering bruges i så kort tid som muligt, lyder det fra Sequel.

Det er endnu uvist, hvornår der falder dom i sagen om Cornelius Fredericks' død.