Udland

Journalister sagsøger Brasiliens corona-syge præsident - tog maske af under pressemøde

Præsidenten meddelte tirsdag, at han er smittet med covid-19. Han har det dog rigtig godt, har han flere gange skrevet på sociale medier.

Det brasilianske journalistforbund vil sagsøge præsident Jair Bolsonaro for at have udsat deres medlemmer for potentiel smitte med covid-19, skriver flere udenlandske medier, herunder CNN.

Det sker, efter præsidenten tirsdag på direkte tv fortalte, at han er smittet med coronavirus.

Under selve pressemødet bar præsidenten et mundbind. Men da talestrømmen stoppede, fjernede Bolsonaro stykket med stof.

Det gjorde han, trods han af en dommer har fået direkte påbud om, at han til enhver tid skal bære maske, når han befinder sig i offentligheden.

Nu kan han ikke alene forvente en bøde, men også en retssag.

Alt imens antallet af smittede brasilianere stadig stiger.

Blot en "lille influenza"

Brasilianerne er det folkefærd, der er næsthårdest ramt. Kun slået af USA.

Og mens antallet af døde er steget til knap 68.000, og antal smittede til 1,7 millioner, er præsidenten blevet beskyldt for gentagne gange at bagatellisere pandemiens alvor.

Blandt andet har han kaldt nedlukningen "hysterisk" og sagt, at han trods mellemnavnet Messias ikke udfører mirakler.

En Trump-type

Men hvilken interesse kan præsidenten have i at tale krisen ned? Det handler om penge, lyder svaret fra Niels Westy, økonom og tidligere udlandskommentator med speciale i latinamerikanske forhold.

Han kalder Jair Balsonaro en "Trump-type," hvis politiske karriere i høj grad afhænger af, hvordan landets økonomi klarer sig ud af coronakrisen.

- Han har selvfølgelig en interesse i at opretholde et billede af, at coronavirussen er som "en lille influenza." Han vil holde gang i økonomien – for i sidste ende er det økonomien, der afgør, hvem der har magten, siger han og påpeger, at der er præsidentvalg om to år.

"Jeg har det godt"

Jair Bolsonaro har da også flittigt opdateret befolkningen om sin helbredstilstand - blandt andet ved at dele en række opslag på Twitter.

Her skriver han blandt andet, at han har det godt, og at det er på grund af en behandling med malariamidlet Klorokin. Et lægemiddel, han længe har advokeret for som kuren mod covid-19, men som ikke er godkendt til formålet.

- Til dem, der harcelerer mod Klorokin, men ikke har alternativer. Jeg er ked af at informere jer om, at jeg har det godt med brugen af ​​det, og med Guds nåde vil jeg leve i lang tid fremover, skriver Brasiliens præsident på Twitter.

Fald på 10 procent i BNP

Det kan synes underligt, at en præsident prædiker om, hvor lidt påvirket han er af sygdommen. Særligt når vi til sammenligning har en dansk statsminister, der siden nedlukningen 11. marts gang på gang har understreget pandemiens alvor.

Men det handler om den store forskel på landenes økonomi, fortæller Niels Westy.

- På trods af at Balsonaro har forsøgt at holde gang i økonomien, er landet blevet ekstremt hårdt ramt. De har i forvejen en dårlig økonomi, og nu melder de om et forventet fald på omkring 10 procent i BNP, siger han.

Til sammenligning har Europa-Kommissionen i en nylig prognose vurderet, at Danmarks samlede økonomi vil skrumpe med 5,2 procent i år og stige med 4,3 procent i 2021.