Udland

Formodet atombombefabrik opdaget i Nordkorea - og der er travlt

Nordkorea fremstiller formentlig atomvåben på en hemmelig fabrik, mener en gruppe eksperter. På satelitfotos kan de se stor aktivitet på fabrikken.

En gruppe amerikanske eksperter mener nu at have fundet et sted, hvor Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, enten fremstiller, forarbejder eller opbevarer sine atomvåben.

Den fremstiller stadig atomvåben

Jeffrey Lewis, Middlebury Institute of International Studies

Atomanlægget, der hedder Wollo-ri, ligger nær hovedstaden Pyongyang, og det er blevet opdaget på satellitfotos af en gruppe Nordkorea-eksperter ved Middlebury Institute of International Studies.

- Det har alle kendetegnene for et nordkoreansk atomanlæg. Der er en sikkerhedszone, boliger, monumenter til hemmelige besøg fra ledelsen og et underjordisk kompleks. Det ligger lige ved siden af en fabrik, der producerer vand på flaske, og den har ikke nogen af de kendetegn, siger Jeffrey Lewis, der er professor ved Middlebury Institute of International Studies til CNN.

Eksperterne har kendt til det formodede atomanlæg siden 2015, men de valgte at holde det hemmeligt, fordi de ikke kunne finde ud af, hvad der præcist foregik på stedet.

Men i 2020 blev de så kontaktet af journalist og Nordkorea-ekspert Ankit Panda, der også havde hørt om stedet og ville skrive om det i en ny bog om Kim Jong-un og Nordkoreas atomvåben.

Derfor er oplysningerne nu blevet offentliggjort.

Tre gæt

Ifølge Ankit Panda er det stadig uvist, hvad der præcist foregår på den underjordiske fabrik, men han skitserer en række muligheder.

- Hvad er Wollo-ri? - Dele af USA's efterretningstjenester mener, det er der, Nordkorea fremstiller sine atomsprænghoveder. Hvad betyder det så helt præcist? Vi ved det ikke, og det er svært at se fra rummet, men der er nogle få muligheder, skriver han på Twitter.

Han fortæller, at Nordkorea enten forarbejder atomvåbnenes radioaktive kerner på stedet eller muligvis fremstiller den elektronik og mekanik, der skal bruges for at få en atombombe til at virke.

En tredje mulighed er, at Nordkorea opbevarer en del af sit atomarsenal på stedet, men det mener Ankit Panda ikke er så sandsynligt, fordi der ikke ser ud til at være nogen missilfaciliteter i nærheden.

- Hvis du er Nordkorea, vil du gerne have dit lager af sprænghoveder fysisk tæt på missilenhederne, så du kan minimere den tid, det tager at sætte sprænghovederne på missilerne før brug, skriver han på Twitter.

Selvom de mange satellitfotos fra stedet langt fra afslører alle detaljer, er nogle af dem ifølge Jeffrey Lewis fra Middlebury Institute of International Studies foruroligende.

- Den store ting, der stikker ud, er al trafikken med køretøjer - biler, lastbiler, skibscontainere. Denne fabrik er meget aktiv. Aktiviteterne er ikke aftaget - ikke under perioderne med forhandlinger og ikke nu. Den fremstiller stadig atomvåben, siger Jeffrey Lewis til CNN.

Han fortæller, at der er bygget højhuse og noget, der ligner et rekreativt område indenfor sikkerhedszonen omkring det formodede atomanlæg

- Nordkorea lægger vægt på at bygge bedre boliger som et gode for de videnskabsfolk og teknikere, der er involveret i atom- og missilprogrammerne. Når boligerne placeres indenfor sikkerhedszonen, adskilles personalet fra det omkringliggende samfund, siger han.

Derudover kan forskerne også se store monumenter til ære for Nordkoreas ledelse på stedet.

- De indikerer, at ledelsen besøger stedet, men vi kan ikke finde nogen rapporter om de besøg i nordkoreanske statsmedier. Det er også alt sammen karakteristisk for andre atomanlæg i Nordkorea, siger han.

Diplomati uden resultater

Oplysningerne om det aktive atomanlæg i Wollo-ri kunne tyde på, at bestræbelserne fra USA's præsident, Donald Trump, om at få Nordkorea til at opgive sit atomprogram er slået fejl.

Donald Trump har blandt andet holdt to topmøder med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, og allerede efter første møde erklærede præsidenten, at Nordkorea ikke længere udgjorde en trussel.

- Alle kan nu føle sig meget mere sikre, end da jeg tiltrådte. Der er ikke længere en atomtrussel fra Nordkorea, skrev Donald Trump efter det første topmøde.

Inden det andet topmøde gik Donald Trump endda til angreb på de kritikere, der hævdede, at Nordkorea næppe ville opgive sit atomprogram.

- Det er så sjovt at se folk, der har fejlet i årevis, fortælle mig, hvordan man forhandler med Nordkorea. De fik INGENTING. Men tak alligevel, skrev præsidenten på Twitter.

Under det efterfølgende topmøde i Hanoi få dage senere tilbød Kim Jong-un at afmontere landets største kendte atomanlæg i Yongbyon, mod at Donald Trump til gengæld ville løfte de økonomiske sanktioner mod landet.

Men forhandlingerne brød sammen, og mødet endte uden resultat.