USA har officielt trukket sig fra WHO - Biden vil omgøre beslutningen
I april suspenderede Trump pengestrømmen til WHO, som den amerikanske præsident blandt andet har kritiseret for at være 'Kina-centrisk'.
Præsident Donald Trump har nu formelt trukket USA ud af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
I hvert fald indtil videre.
For står det til demokraternes præsidentkandiat Joe Biden, vil den beslutning blive omgjort, hvis han vinder det amerikanske præsidentvalg til november.
Der er nemlig et års opsigelsesfrist på medlemskabet i WHO, så selv om Donald Trump har varslet USA's udmeldelse - en oplysning, der er bekræftet af FN-talsmand Stephane Dujarric - vil det først kunne ske i 2021. Og på det tidspunkt er Donald Trump enten i gang med sin anden periode som præsident. Eller også hedder præsidenten Joe Biden.
- Amerikanere er sikrere, når USA er engageret i at styrke den globale sundhed. På min første dag som præsident vil jeg igen gå sammen med WHO og genoprette vores lederskab på verdensscenen, skriver Joe Biden på Twitter tirsdag eftermiddag lokal tid i Washington D.C.
Trump ville se forbedringer inden for 30 dage
Trump meddelte i maj, at USA – som med 400 millioner dollar om året er den største bidragyder til WHO - ikke længere vil være medlem af WHO, da Kina ifølge Donald Trump udøver "total kontrol" over organisationen.
I april suspenderede Trump pengestrømmen og beskyldte organisationen for at fremme Kinas "falske informationer" om coronavirusudbruddet.
Siden truede han med, at USA ville stoppe sine betalinger permanent og helt trække sig fra FN-organet, hvis ikke WHO forpligtede sig til "omfattende forbedringer" inden for 30 dage.
Og noget tyder på, at Donald Trump ikke har set de forbedringer, han ønskede, for tirsdag skrev senator Robert Menendez, der er den ledende demokrat i Senatets udenrigsudvalg, på Twitter:
- Kongressen har fået meddelelse om, at præsidenten officielt trak USA ud af WHO midt i en pandemi.
Han skrev samtidig, at beslutningen ikke ville beskytte amerikanernes liv og interesser.
- At kalde Trumps indsats mod covid-19 kaotisk og usammenhængende yder det ikke retfærdighed.
WHO har ændret i tidslinje
Ifølge Trump har WHO begået en række fejl og reageret for sent i forløbet omkring coronavirussen, som gjorde pandemien værre - noget som Donald Trump selv er blevet beskyldt for i sit eget hjemland, hvor antallet af smittede igen onsdag når nye rekordhøjder.
Donald Trump beskylder også WHO for at have fortiet vigtige oplysninger og rost Kina uforholdsmæssigt meget.
Senest har WHO ændret i sin tidslinje tidslinje for begivenhederne omkring udbruddet med coronavirus i storbyen Wuhan i Kina 31. december. Af en ny opdateret tidslinje fremgår det nu, at det var WHO's eget landekontor, der opfangede en pressemeddelelse fra Wuhans sundhedskommission på deres hjemmeside om tilfælde af "viral lungebetændelse" i Wuhan i Kina.
Tidligere har det blot fremgået, at "Wuhans sundhedskommission i Kina rapporterede om en klynge af tilfælde med lungebetændelse i Wuhan i Hubei-provinsen."
Smittetal har nået nye højder
Trumps politiske modstandere har udtrykt forargelse over Trumps beslutning om at forlade WHO, der står i spidsen for den globale kamp mod blandt andet mæslinger og coronavirus.
I en tale tidligere tirsdag sagde WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, at i kampen mod covid-19 er "national samling og global solidaritet vigtigere end nogensinde for at besejre en fælles fjende".
Donald Trump har tidligere udtalt, at USA vil omdirigere pengene fra WHO til andre globale og værdigt trængende behov inden for folkesundhed.
Onsdag nåede antallet af nye smittetilfælde i USA nye højder og der blev registreret den hidtil største stigning i antallet af nye smittetilfælde i løbet af 24 timer.
Således er 60.209 amerikanere det seneste døgn blevet testet positive med coronavirus, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University (JHU) ifølge nyhedsbureauet AFP natten til onsdag dansk tid.