Coronavirus

Trump påstår, at USA har en af verdens laveste dødsrater – har han ret?

Kigger man kun på det såkaldte CFR-tal, klarer USA sig bedre end Danmark. Men man bør ikke bruge det tal til at fastslå dødsraten, siger eksperter.

- BREAKING NEWS: Dødsraten for Kina-virus i USA er omkring DEN LAVESTE I VERDEN!

Sådan lød det i et tweet fra USA's præsident, Donald Trump, mandag aften dansk tid.

Kort efter fulgte han op med endnu et tweet, hvor han påstod, at USA ikke bare var blandt de lande med den laveste dødsrate for coronavirus, men faktisk havde den laveste.

Men har Trump ret i sin påstand om, at USA har en af de laveste dødsrater i verden?

For at finde svar på det, har TV 2 bedt Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, og Søren Riis Paludan, som er professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, om at kigge på tallene.

CFR-tallet - og hvorfor, man ikke bør bruge det

Tal fra Johns Hopkins University viser, at USA faktisk har en af de laveste case fatality rates (CFR) i verden. Case fatality rate er antal døde blandt folk, der har fået påvist en sygdom - i det her tilfælde covid-19.

USA har i skrivende stund en CFR på 4,4 procent, hvilket er det 41. højeste CFR-tal på verdensplan. Til sammenligning har Danmark det 38. højeste CFR-tal - det lyder på 4,6 procent.

Listen toppes af Yemen (1), Belgien (2) og Storbritannien (3), der har har en CFR på henholdsvis 26,9 procent, 15,7 procent og 15,4 procent.

- Hvis Donald Trump bygger sin argumentation på CFR-tallene, kan han godt have ret i, at USA har en af de lavere dødsrater, men jeg mener ikke, at man skal kigge på CFR for at finde et lands dødsrate, siger Nils Strandberg Pedersen til TV 2.

Søren Riis Paludan er enig og peger videre på, at et lands CFR kan blive påvirket af, om man får mange positive tests blandt unge eller ældre.

- Hvis det nu er mange unge, der får påvist covid-19, så vil tallet blive lavere, da meget få unge dør af sygdommen. Men hvis det er ældre mennesker, der bliver smittet, så vil CFR-tallet stige.

Eksperter: Kig på døde per 100.000 i stedet

Dermed kunne det se ud, som om Donald Trump umiddelbart har ret i sin påstand, men kigger man på et andet nøgletal – døde per 100.000 indbyggere – giver det et andet indblik i situationen i USA.

Frasorteret små stater som San Marino og Andorra indtager USA en syvendeplads over lande med den højeste dødsrate.

Og det ville faktisk være mere korrekt at kigge på antal døde per 100.000 indbyggere frem for CFR-tallet, lyder det fra Søren Riis Paludan.

- Der er skævheder ved alle metoder til at gøre sådan noget her op. Men den mest objektive måde at opgøre det på er at kigge på døde per 100.000, forklarer han til TV 2.

Niels Strandberg Pedersen er enig:

- Med døde per 100.000 indbyggere er der tale om en 'rå dødelighed', som kan sammenlignes på tværs af landegrænser. CFR afhænger af testaktiviteten, og hvem der bliver ramt – unge eller gamle. Den rå dødelighed fortæller noget om, hvor alvorligt udbruddet er.

Derfor mener de to ikke, at Trump har ret i sin påstand om, at USA har en af de laveste - hvis ikke den laveste - dødsrate i verden.

- Trumps fortolkning er, at det går rigtig dårligt, i forhold til hvor mange der bliver smittet, men heldigvis er der ikke så mange, der dør. Det er lidt ordgymnastik, han laver der, lyder det fra Søren Riis Paludan.

Over 130.000 personer i USA er døde, mens de var smittet med coronavirus. Det er mere end dobbelt så mange som i noget andet land i verden.

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig faktuelt forkert, hvad Trump siger. Formålet må være at få USA's coronahåndtering til at fremstå bedre, end de faktuelle forhold tillader. Tallene taler et tydeligt sprog, der vidner om en dårlig amerikansk håndtering. Det er ikke ene og alene Trumps skyld, men det truer hans chancer for at få fire år mere i Det Hvide Hus. Tilsyneladende føler præsidenten sig derfor nødtsaget til at forsøge at etablere en alternativ virkelighed. Men som den tidligere amerikanske senator Daniel Patrick Moynihan sagde engang: "du har ret til din egen holdning, men ikke til dine egne fakta".