Coronavirus

Svenske myndigheder med opråb: Få ikke nye venner – det kan vente til næste år

Ifølge de svenske myndigheder viser data, at indenrigsrejser i landet øges, samtidig med at antallet af turisme-overnatninger øges.

Antallet af dagligt smittede og døde med coronavirus i Sverige har den seneste uge været lavere, end de har været længe.

Men på landets campingpladser, hoteller og feriecentre er der bekymring for, at der ikke bliver holdt nok afstand, hvilket kan få tallene til at stige igen.

Derfor kom der tirsdag en klar opfordring fra den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten:

- Undgå steder med meget overbelastning, og undgå kontakter med mennesker, du ikke normalt interagerer med. Det er en vigtig besked. Få ikke nye bekendte i løbet af ferien, hvilket normalt er ganske rart. Det kan du gøre næste år, sagde Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten.

Det skriver Aftonbladet og SVT.

Vi har langsigtede, enkle, klare regler for at holde afstand, og hvordan man opfører sig i på restauranter og badesteder

Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten

Ifølge de svenske myndigheder viser data, at indenrigsrejser i landet øges, samtidig med at antallet af turisme-overnatninger øges. Specifikt ligger der oplysninger om, at udearealerne på Sveriges næststørste ø, Öland, er overbelastet.

Folkhälsomyndigheten siger, at svenskerne skal huske at holde afstand – også i sommermånederne.

- Vi har langsigtede, enkle, klare regler for at holde afstand, og hvordan man opfører sig i på restauranter og badesteder. Det er ekstremt vigtigt, at alle er enige. Jeg appellerer til offentligheden og ikke mindst dem, der driver virksomhederne, sagde Johan Carlson.

Hold afstand – selv i sommermånederne

I slutningen af juni - i uge 26 - registrerede Sverige med 9094 flest smittede på én uge. I sidste uge var tallet nede på 6282.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har Sverige registreret flere end 73.000 smittede med covid-19. Samtidig er flere end 5400 døde, mens de har været smittet, hvilket svarer til 541 per million indbyggere.

Til sammenligning er 12.878 smittede i Danmark, og 609 har mistet livet. Det svarer til 105 døde per million indbyggere.

Særligt slemt har det været på mange af Sveriges plejehjem, og ifølge data er næsten 90 procent af alle coronadødsfald i Sverige hos ældre over 70 år.

Det højere tal skyldes blandt andet, at Sverige har grebet pandemien helt anderledes an end mange andre europæiske lande. Blandt andet har restauranter og skoler aldrig været lukket ned.

Til trods for det seneste, lavere smittetal i Sverige opfyldes kravene stadig ikke for, at danskere frit kan rejse til landet. Derfor frarådes alle ikke-nødvendige rejser fortsat. Regionerne Blekinge, Kronoberg og Västerbotten er undtaget, fordi regionerne opfylder kriterierne.

TV 2 har spurgt Sundhedsstyrelsen til, om der foreligger særlige anbefalinger til danskere på ferie angående nye bekendtskaber. Sundhedsstyrelsen henviser til de generelle anbefalinger til at undgå smittespredning.

WHO: - Kritisk i Sverige – men flere bør gøre som dem

Sverige er ét af de 10 værst ramte lande i Europa, når det kommer til covid-19.

Sverige har gjort noget meget vigtigt ved at starte en undersøgelse for at forstå, hvordan strategien har fungeret

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO

Derfor besluttede den svenske regering 30. juni at nedsætte en kommission, der skal granske og se nærmere på, hvordan de svenske myndigheder har ageret under coronapandemien.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Kommissionen skal have en endelig rapport klar senest 28. februar 2021, og kommissionen nedsættes blandt andet, fordi mange - både fagfolk og lægmænd - har sat spørgsmålstegn ved regeringen og myndighedernes håndtering af epidemien i Sverige.

Og det er anbefalelsesværdigt - og mange lande bør lære af det. Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- Sverige har gjort noget meget vigtigt ved at starte en undersøgelse for at forstå, hvordan strategien har fungeret. WHO værdsætter virkelig dette initiativ, som andre lande også burde lære af, siger generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til Svenska Dagbladet.

I Danmark har statsminister Mette Frederiksen (S) været i samråd for at forklare forløbet omkring nedlukningen, og 23. juni oplyste Folketinget, at en uvildig ekspertgruppe skal undersøge håndteringen af coronavirus i Danmark.

Resultaterne bliver efter planen fremlagt i januar 2021 og skal ruste Danmark forud for en eventuel anden epidemi.