Udland

Smittetal i USA sætter ny kedelig rekord

Matematisk model forudser, at flere end 200.000 amerikanere vil være døde med coronavirus til september, hvis udviklingen fortsætter.

Coronasmitten fortsætter sin eksplosive fremgang i USA.

I løbet af tirsdagen er 60.209 amerikanere blevet testet positive med coronavirus, og det er således det højeste antal smittede på et døgn nogensinde registreret.

I alt har knap tre millioner amerikanere nu været smittet med den verdensomspændende virus, viser tal fra John Hopkins Institute.

Voldsom udvikling i folkerige stater

USA's mest folkerige delstat, Californien, står for 10.000 af de nye tilfælde. Det er et rekordhøjt antal dagligt smittede for delstaten.

Vi har gjort et godt stykke arbejde

Donald Trump, USA's præsident

Den seneste måned er antallet af nye tilfælde i Californien mere end fordoblet, og samlet har 284.000 fået konstateret covid-19, som virussygdommen hedder.

Delstaterne Texas og Florida har også passeret over 10.000 nye smittede det seneste døgn, skriver flere medier.

Kan runde 200.000 over sommeren

Af de mange smittede har 131.455 ifølge Johns Hopkins Institute mistet livet, og fortsætter udviklingen, risikerer yderligere 70.000 at være afgået ved døden, når sommeren er ovre.

Det forudser doktor Christopher Murray, der er direktør for Institut for Sundhedsmålinger og Evaluering ved University of Washington. Han har udviklet en model, der kan fremskrive sygdommens udvikling:

- Det er ikke kun i Florida, Texas, Californien og Arizona, vi ser foruroligende stigninger. Selv i stater som Ohio går tallene op, og det kombineret med at skolerne åbner, og årstiderne skifter, betyder, at dødsraten går op. Men vi kan selvfølgelig gøre noget ved det, siger han til CNN.

Og det, amerikanerne først og fremmest kan gøre, er, at begynde at gå med masker. Gør de det, forudser Christopher Murrays model, at dødstallet "kun" vil stige til 162.808 pr. 1. september.

Smitten blussede op i juni

Coronavirussen er siden begyndelsen af juni blusset kraftigt op i USA, hvilket har tvunget adskillige stater til at tilbagerulle genåbninger af samfundet.

For knap tre uger siden registrerede amerikanerne omkring 22.000 nye smittetilfælde om dagen, men de seneste mange dage har tallet ligget på over 40.000.

Det fik tirsdag direktøren for Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme og en af USA's ledende virologer, Anthony Fauci, til at konstatere, at USA ikke som antaget er i gang med en anden bølge af smitte, men i stedet står midt i den første store smittebølge.

Trump kritiserer virolog

Da USA 27. maj passerede 100.000 smittede, hævdede landets præsident, Donald Trump, at antallet af nye smittetilfælde var nedadgående trods sundhedseksperters advarsler om det modsatte. Siden har han forklaret de høje tal med, at USA nu tester langt flere og derfor også bekræfter flere tilfælde.

Trump har desuden tidligere kaldt det en succes, hvis USA kunne komme ud af coronakrisen med under 100.000 døde.

Det til trods fastholder præsidenten, at det går den rette vej for USA, og han er derfor uenig med Anthony Fauci og andre eksperter, som ifølge ham skræmmer befolkningen og giver dårlige råd:

- Jeg synes, ​​vi er i en god situation. Dr. Fauci bruger ikke mundbind, og nu siger han, at folk skal bruge mundbind. Det, han har sagt, er meget underligt, sagde Trump tirsdag i tv-programmet 'Full Court Press'.

- Vi har gjort et godt stykke arbejde. Om to, tre, fire uger tror jeg, vi er i en god position, tilføjede præsidenten.