Udland

Harry Potter-forfatter og 149 andre kritiserer krænkelseskultur i åbnet brev

Censuren spreder sig, mens retten til at have forskellige holdninger svinder ind, mener de 150 medunderskrivere.

- Vores kulturelle institutioner står over for en stor prøve.

Sådan indleder 150 forfattere, akademikere og kunstnere et kontroversielt åbent brev publiceret i Harper's Magazine.

Blandt underskriverne er feministen Gloria Steinem, den russiske skakmester Garry Kasparov, den amerikanske filosof, forfatter og professor Noam Chomsky og kendte forfattere som Salman Rushdie, Margaret Atwood og J. K. Rowling.

I brevet skriver de blandt andet, at censuren spreder sig, mens tolerancen overfor modsatrettede meninger bliver mindre dag for dag, og tendensen til offentlig udskammelse vokser.

Trump er en trussel mod demokratiet

Den brede skare af underskrivere anerkender, at den seneste måneds demonstrationer mod racisme har ført til længe ventede reformer og lighed på tværs af samfundet.

Men det har også forstærket en ny moral, der har det med at svække den åbne debat, skriver de.

- Når vi bifalder den første udvikling, hæver vi vores stemmer mod den anden. Illiberalismens kræfter tager til i styrke verden over og har en magtfuld allieret i Donald Trump, som er en reel trussel mod demokratiet.

Forfatterne mener, at der indføres forhastede og uhensigtsmæssige straffe i stedet for velovervejede reformer. Her nævner de journalister, der er forhindret i at skrive om visse emner, og redaktører, der har mistet deres stillinger efter at have bragt en kontroversiel tekst.

Sidstnævnte kan være en henvisning til chefen for opinionsstoffet i avisen The New York Times, James Bennet, som i juni mistede sit job efter at have bragt et indlæg, hvori den republikanske senator Tom Cotton forlangte militæret sat ind for at slå hårdt ned på uromagere.

Ikke bare "gamle, hvide mand"

Initiativtageren bag brevet, forfatteren Thomas Chatterton Williams, siger til The New York Times, at der bag dette brev ikke blot er tale om en "gruppe gamle, hvide mænd":

- Det er sorte tænkere, muslimske tænkere, jødiske tænkere, transpersoner, homoseksuelle, gamle og unge, og mennesker fra både højre- og venstrefløjen. Vi mener, at disse holdninger er vidt udbredt, siger han til avisen.

Og J. K. Rowling, forfatteren til rækken af Harry Potter-bøger, tøver da heller ikke med at sige til avisen The Guardian, at hun er stolt af at have underskrevet brevet:

- For at forsvare det grundlæggende i et liberalt samfund: åben debat og frihed til at tænke og tale, begrunder hun.

Harry Potter-forfatter har tidligere fået kritik

Det er langt fra første gang, at Harry Potter-forfatteren har delt vandene.

Forfatteren er de seneste år flere gange blevet anklaget for at udbrede transfobiske holdninger og negligere de mennesker, som ikke identificerer sig som det køn, de fik tildelt ved fødslen.

I 2018 likede hun et tweet, der refererede til et opslag om "mænd i kjoler", hvilket Rowlings pr-folk undskyldte med forfatterens fummelfingre.

Senest delte hun en artikel, hvor overskriften indeholdt beskrivelsen "personer, der menstruerer," med sine næsten 15 milioner følgere på Twitter. Her påpegede hun, at der plejer at være et ord, for de personer. Det fik endnu engang skuffede fans til tasterne.