Udland

- Enhver voksen amerikaner må forstå, at Kina sandsynligvis allerede har stjålet deres personlige oplysninger

USA har generelt skærpet tonen over for Kina - og netop Kina-politikken er måske Trump-regeringens største fodaftryk, siger analytiker.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, kalder nu kinesisk spionage, hacking og tyveri "den største trussel på længere sigt mod USA’s fremtid".

Tirsdag løftede FBI-direktør Christopher Wray i en offentlig tale på Hudson Institute sløret for, hvor stor en opgave FBI har med at imødegå kinesisk spionage i USA:

- Vi er nu nået dertil, at FBI åbner en ny Kina-relateret kontraspionagesag hver 10. time. Ud af de næsten 5000 sager, vi har i gang over hele landet, har næsten halvdelen med Kina at gøre, sagde Christopher Wray.

Og han advarede alle amerikanere mod at undervurdere truslen fra Kina:

- Vi kan ikke lukke øjnene for det her. Enhver voksen amerikaner må forstå, at det mest sandsynlige er, at Kina allerede har stjålet deres personlige oplysninger, siger han.

"Kung Flu"

Den opsigtsvækkende udmelding fra FBI kommer på et tidspunkt, hvor den amerikanske regering generelt har strammet tonen over for Kina.

Præsident Donald Trump er omhyggelig med altid at give Kina skylden for spredningen af coronavirus, som han nu har givet øgenavnet "Kung Flu", efter han tidligere har kaldt den både "Chinese Virus" og "Wuhan Virus".

Betegnelsen "Kung Flu" kom frem, da præsidenten holdt sit første store vælgermøde efter corona-nedlukningen i Tulsa i slutningen af juni. Her valgte han til publikums store jubel betegnelsen ”Kung Flu” efter at have fortalt, at han havde en liste med 19 forskellige navne at vælge imellem.

Enhver voksen amerikaner må forstå, at det mest sandsynlige er, at Kina allerede har stjålet deres personlige oplysninger

FBI-direktør Christopher Wray

Efterfølgende forklarede Trumps rådgiver Kellyanne Conway meningen med netop det udtryk:

- Præsidenten ønsker, at alle skal forstå, at denne virus stammer fra Kina. Hvis Kina havde være mere åbne og ærlige over for USA og resten af verden, så ville vi ikke opleve al den død og ødelæggelse, som vi ulykkeligvis er blevet udsat for, sagde hun ifølge magasinet Politico.

Forbud mod TikTok

Den hårdere tone over for Kina er også blevet udtrykt af andre højtstående medlemmer af den amerikanske regering.

Senest har udenrigsminister Mike Pompeo talt om at forbyde det kinesisk-ejede sociale medie TikTok og andre kinesiske apps i USA.

Magtkampen mellem USA og Kina får et meget håndgribeligt udtryk i disse dage, hvor begge lande holder store flådeøvelser i Det Sydkinesiske Hav for at markere kinesisk territorialfarvand og internationalt farvand (Her hangarskibet USS Ronald Reagan)

Ifølge Pompeo skal alle amerikanere forstå, at oplysninger, som TikTok kommer i besiddelse af, i sidste ende kan blive udleveret til de kinesiske myndigheder.

- Du skal kun downloade den app, hvis du ønsker, at dine personlige oplysninger falder i hænderne på Kinas kommunistiske parti, sagde Mike Pompeo mandag til Fox News.

"Det største fodaftryk"

FBI-direktør Christopher Wray lovede i sin tale, at både udenrigsminister Mike Pompeo og justitsminister William Barr vil følge op på hans advarsler med yderligere udtalelser om Kina i de kommende uger.

Ifølge TV 2’s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er stramningen overfor Kina en meget betydningsfuld del af Donald Trumps politiske projekt.

- Man kan sige meget om Donald Trump, men den strammere kurs overfor Kina er måske det største fodaftryk, som hans præsidentperiode sætter på længere sigt. Han har vendt hele diskussionen om Kina, så alle andre amerikanske politikere må forholde sig til det, siger han.

- Tidligere præsidenter har været optaget af at invitere Kina ind i det internationale samfund ud fra en tanke om, at øget samhandel og samarbejde ville føre til liberaliseringer i Kina. Men de tog fejl, siger Mirco Reimer-Elster.

Samtidig med at Donald Trump har opretholdt en hård linje overfor Kina, har han flere gange mødt sin kinesiske præsidentkollega Xi Jinping (Her i juni 2019)

"Kina vil være en supermagt"

FBI-direktør Christopher Wray slog i sin tale fast, at det er "Kinas ambition at overgå USA både i økonomisk og teknologisk styrke":

- I stedet for at gøre det hårde arbejde med innovation vælger Kina ofte at stjæle amerikansk intellektuel ejendom og så bruge den til at konkurrere med netop den amerikanske virksomhed, der er offer for tyveriet, sagde han.

FBI vurderer, at Kinas ambition i sidste ende ikke bare er at opnå økonomisk og teknologisk overlegenhed. Men også en politisk ambition:

- Kina er i gang med en altomfattende indsats for med alle midler at blive verdens eneste supermagt, konkluderer FBI-direktøren.

Det kalder Mirco Reimer-Elster en meget opsigtsvækkende udmelding fra en FBI-direktør:

- Christopher Wray er ingen nikkedukke for præsidenten. Så når FBI melder ud på den måde, er det mere bemærkelsesværdigt, end når præsidenten og medlemmer af hans regering kommer med politiske udmeldinger om Kina, siger han.