Udland

Trump snød sig ind på universitetet, påstår niece i lækket bog

Niecen til den amerikanske præsident mener, at bogen beskriver, hvordan "verdens mest farlige mand" blev skabt.

Han betalte sig fra adgangstest til universitetet og har en sociopat af en far.

Sådan lyder et par af de anklager, som Mary Trump, niece til den amerikanske præsident, retter mod sin onkel i bogen 'Too Much and Never Enough.' (For meget og aldrig nok, red.)

Bogen står til at blive udgivet 14. juli, men er tirsdag blevet lækket til en lang række amerikanske medier, herunder The New York Times. Avisen er en af flere, der har valgt at publicere uddrag fra bogen.

Kommer ikke til at rykke meget

På bogens omslag kan man læse, at det er en beskrivelse af, hvordan familien Trump har skabt "verdens mest farlige mand".

Men ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er niecens troværdighed ikke just prangende. Hun er ikke en, man tidligere er stødt på, forklarer han.

- Det lugter lidt af et forsøg på at lave en psykologisering af en onkel, som hun tydeligvis ikke bryder sig særlig meget om. Det kan både venner og fjender godt gennemskue, siger han:

- Jeg tror ikke, bogen kommer til at gøre fra eller til - udover at Mary Trump kommer til at tjene godt i år.

Fem af de offentliggjorte uddrag fra bogen kommer her:

1. Snød sig ind på universitetet

En af de mest opsigtsvækkende anklager i bogen er, at præsidenten har snydt sig til sin uddannelse.

Da en yngre Donald Trump i sin tid skulle bestå en test for at blive optaget på Wharton Business School på Pennsylvania Universitet, betalte han ifølge niecen en anden for at tage testen for ham.

Donald Trump har ifølge The New York Times ved flere lejligheder talt om sin stolthed ved at have gået på netop Wharton, som han kalder "den bedste skole i verden".

2. Tog i biografen, da storebror blev indlagt

I 1981 døde Donald Trumps 42-årige storebror, Fred Trump Senior. Far til Mary Trump.

Han havde forladt en stilling i familieforetagendet for at forfølge drømmen om at blive pilot, hvilket skabte plads for lillebror Donald, som senere har sagt, at det "fungerede meget godt" for ham.

Storebroren drak meget, og da han i 1981 blev indlagt med et hjerteanfald med døden som konsekvens, tog ingen fra Trump-familien med ham, skriver Mary Trump i bogen. Hun tilføjer, at Donald Trump sågar valgte at tage i biografen den aften, hendes far døde.

- Donald (Trump, red.) ødelagde min far. Jeg kan ikke lade ham ødelægge mit land, skriver Mary Trump i bogen, som også CNN er i besiddelse af.

3. Niece lækkede information til avis

Da The New York Times i 2018 kunne fortælle, at Donald Trump i årevis havde lidt et milliardtab på sine forretninger, havde niecen Mary Trump en finger med i spillet.

I bogen skriver hun ifølge ABC News, at hun lækkede oplysninger om onklens selvangivelser til avisen.

En afsløring, som The New York Times siden har vundet en Pulitzer-pris for.

Forfatteren til bogen Mary L. Trump.

4. Er narcissist

Præsidentens ego er - og har altid været - en skrøbelig og utilstrækkelig barriere mellem ham selv og den virkelige verden, lyder kritikken fra Mary Trump i bogen.

Hun mener, at Donald Trump "har alle ni kriterier for at være en narcissist."

- Donald (Trump, red.) har været institutionaliseret i det meste af sit voksne liv, så der er ingen måde at vide, hvordan han ville trives eller endda overleve på egen hånd i den virkelige verden, står der ifølge The New York Times i bogen.

5. Har "ingen principper"

Allerede i den spæde opstart af Donald Trumps præsidentkampagne blev det internt i familien italesat, at han ikke var egnet til posten.

I bogen skriver Mary Trump, at præsidenten søster, Maryanne Trump Barry, under en frokost i 2015 kaldte broren en "klovn" og sagde, at valget af ham til præsident "aldrig ville ske".

Hun havde ifølge niecen særligt svært ved at se, hvordan broren skulle være i stand til at hente stemmer blandt de evangeliske kristne.

- Det eneste tidspunkt, Donald gik i kirke, var, da der var kameraer. Han har ingen principper, citerer niecen Maryanne Trump Barry for at have sagt.

Udgivelse forsøgt forhindret

Ifølge avisen The Guardian har pressesekretær i Det Hvide Hus, Kayleigh McEnany, tirsdag sagt, at præsident Donald Trump ikke har andre kommentarer, end at bogen er fuld af "falske, latterlige, absurde beskyldninger".

De seneste uger har familien forsøgt at forhindre udgivelsen af bogen. De mener, at niecen bryder en tavshedserklæring, hun underskrev for omkring 20 år siden under en konflikt om arven fra præsident Donald Trumps far, Fred Trump Senior.

En dommer i New York har vurderet, at bogforlaget bag udgivelsen, Simon & Schuster, ikke kan afholdes fra at udgive bogen, som forlaget kalder en beskrivelse af "traumer, destruktive forhold og en tragisk kombination af forsømmelse og overgreb."

Det er dog fortsat uklart, om niecen kan kendes skyldig for brud på tavshedserklæringen. Men allerede en uge før udgivelsesdagen ligger bogen nummer et på Amazons bestsellerliste.