Coronavirus

Præsident kaldte nedlukning "hysterisk" og blev selv smittet - læs, hvad han ellers har sagt

Gennem pandemien har Brasiliens præsident været stor modstander af nedlukning og isolation, fordi han mener, at økonomien kan lide for stor skade.

Brasiliens præsident, Jair Messias Bolsonaro, har tirsdag på direkte tv bekræftet, at han er smittet med coronavirus.

- Testen kom tilbage positiv, lød det fra en maskeklædt præsident - og således leverede han endnu et citat til historien om, hvordan han har håndteret pandemien.

Brasilianerne er det folkefærd, der er næsthårdest ramt. Kun slået af USA.

Mens antallet af døde er steget til nu 65.000, og antal smittede til 1,6 millioner, er præsidenten blevet beskyldt for gentagne gange at bagatellisere pandemiens alvor.

Marts: "Hysteri"

Den brasilianske præsident indledte i starten af marts med at kalde alvoren af coronavirussen en "fantasi" skabt af medierne. Og få dage efter, da det fra Brasiliens sundhedsmyndigheder lød, at der ikke længere blot var tale om en virus importeret fra Asien, greb præsidenten atter mikrofonen.

Otte tilfælde i byen Sao Paulo konstateret over ti dage viste, at smitten spredte sig brasilianerne imellem.

Det fik lokale politikere til at lukke ikke-nødvendige aktiviteter i blandt andet Rio de Janeiro og Sao Paulo. En beslutning, der ikke just faldt i god jord hos præsidenten.

- Når du forbyder fodbold og andre ting, bliver du hysterisk. At forbyde dit og dat vil ikke begrænse spredningen. Vi skal tage forholdsregler, for virussen kan blive et seriøst problem, men økonomien skal kunne fungere. Vi kan ikke have en bølge af arbejdsløshed, sagde præsidenten 15. marts til CNN i Brasilien.

Samme dag blev han fotograferet, mens han uddelte high fives uden for præsidentpaladset i hovedstaden.

Siden præsidentens udmelding om, at forbud var "hysteriske", besluttede regeringen alligevel at lukke landets grænser for udlændinge på internationale flyafgange.

Men 17. marts registrerede Brasilien det første coronadødsfald. Der var tale om en 62-årig mand, som var kommet hjem fra en rejse til Italien.

Lokale myndigheder forsøgte at inddæmme spredningen af coronavirus ved blandt andet lokalt at indføre regler om karantæne. Restriktioner, der igen ikke huede præsident Bolsonaro.

- Vores liv må gå videre. Arbejdspladser bør opretholdes, lød det i en tale sendt på landsdækkende tv og radio 24. marts.

I de dage valgte præsidenten også at tweete videoer fra et besøg i et af landets shoppingområder, hvor han både opfordrede de lokale til at fortsætte deres arbejde og talte for brugen af det ikke-godkendte malariamiddel Klorokin. Han mente, at det kunne være kuren mod covid-19.

Twitter valgte 29. marts at fjerne det kontroversielle opslag.

April: Uddelte kram uden maske

I starten af april begyndte billeder af Bolsonaro at florere.

De viste, hvordan præsidenten besøgte lokale butikker, hvor han uddelte kram og poserede med sine støtter.

Det hele foregik uden maske og var et klart brud på landets retningslinjer om at holde afstand. Dagen efter blev episoden toppet med nyheden om, at landets dødstal havde passeret 1000.

16. april fyrede præsidenten sin sundhedsminister, Luiz Henrique Mandetta, som er uddannet læge og blandt de største fortalere for isolation.

Under et pressemøde lød det fra præsidenten, at både økonomi og sundhed skulle behandles som sygdomme.

- Du kan ikke behandle én og ignorere den anden, sagde han og tilføjede, at en gradvis genåbning af landet nu var på tale.

Ved udgangen af april passerede dødstallet 5000 mennesker, og da præsident Jair Messias Bolsonaro blev bedt forholde sig til det, svarede han ifølge Sky News.

- Og hvad så? Jeg er ked af det, men hvad vil I have, jeg skal gøre? Mit navn er Messias, men jeg kan ikke udføre mirakler.

Kort tid efter gentog præsidenten til The New York Times, at han var ked af situationen og sagde, at han "udtrykte solidaritet over for dem, der har mistet deres kære."

- Mange af dem var ældre, men sådan er livet. Det kunne være mig i morgen, sagde han.

Ved udgangen af april meddelte borgmesteren i byen Manaus i delstaten Amazonas, at der ikke længere var kapacitet til at behandle de coronasmittede. Folk begyndte at dø i deres hjem, og når de gjorde, blev de begravet i massegrave.

Maj: "Nedlukning er vejen til fiasko"

Da Brasiliens dødstal 9. maj passerede 10.000, besluttede præsident Bolsonaro at genåbne frisører, barberer og fitnesscentre med beskeden:

- Det her med nedlukning, at lukke alting ned, det er ikke vejen.. Det er vejen til fiasko, vejen til at ødelægge Brasilien, sagde han samme dag, som han underskrev et dokument, der fritog offentlige embedsmænd ansvaret for deres håndtering af pandemien.

Dagen efter gik den relativt nye sundhedsminister, Nelson Teich, af efter at have haft stillingen under en måned.

Teichs afløser blev Eduardo Pazuello - en tidligere general i miltæret uden nogen sundhedsfaglig baggrund.

16. maj passerede dødstallet 15.000. Fem dage senere var tallet 20.000.

Samme dag blev Bolsonaro mødt at vrede demonstranter, da han gjorde hold for at købe en hotdog. En video viste, hvordan en kvinde råbte ad præsidenten, at han var en morder.

Juni: Ville trække sig fra WHO

Da coronapandemien i starten af juni så ud til at lette på sig, gjorde lande verden over det samme med restriktionerne.

Forsamlingsforbud blev lempet og butikker genåbnet, mens Verdenssundhedsorganisationen, WHO, så bekymrede til. De advarede derfor om at slække på coronatiltagene for tidligt.

Det var dog ikke en advarsel, der blev taget godt imod i Brasilien, hvor præsident Bolsonaro meddelte, at hvis ikke WHO ophørte med at være en "partisk politisk organisation," ville Brasilien forlade den.

23. juni måtte en dommer ved en domstol i hovedstaden Brasilia udstede en specifik ordre til præsidenten om at ændre sin "respektløse adfærd."

Siden har præsidenten stået til en bøde, hvis han optrådte offentligt uden værnemiddel.

Da han tirsdag stod frem foran pressen for at meddele, at han nu er blevet konstateret smittet med covid-19, foregik det da således også med maske for næse og mund.