Nyt studie afliver ethvert håb om flokimmunitet for nu

Flere andre mindre undersøgelser er kommet frem til samme konklusion.

Et storstilet videnskabeligt studie af den spanske befolkning ser ud til at aflive ethvert håb om, at flokimmunitet over for covid-19 for indeværende er en mulighed.

- Selvom Spanien har været hårdt ramt af covid-19, forbliver forekomsten af antistoffer lav, og det er dermed ikke tilstrækkeligt til at skabe flokimmunitet, konkluderer en række spanske forskere i det anderkendte tidsskrift The Lancet.

Blandt de 61.075 personer, der deltog i undersøgelsen, har blot fem procent udviklet de nødvendige antistoffer, som sikrer immunitet mod coronavirus.

For at sikre flokimmunitet skal over 60 procent af befolkningen udvikle antistoffer - enten ved selv at have haft sygdommen eller ved at blive vaccineret.

Studiet bliver betegnet som det største af sin slags af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

Afstand og opsporing stadig vigtige værktøjer

The Lancet offentliggjorde et tilsvarende, men dog væsentligt mindre, studie fra Schweiz i midten af juni, hvor konklusionen var den samme.

De spanske forskere noterer sig også, at deres resultater stemmer overens med lignende befolkningsundersøgelser fra Kina og USA.

- I denne situation er forholdsreglen om at holde afstand - samt indsatsen med at identificere og isolere nye smitteudbrud - tvingende nødvendig i den fremadrettede kontrol med epidemien, skriver de.

Deltagerne i undersøgelsen er ikke alle testet positive for covid-19, men de har alle udvist symptomer lignende de gængse symptomer på den nye coronavirus.

Den omfattende undersøgelse var bestilt og finansieret af det spanske sundhedsministerium.

**

Perspektiv

Interview med Kåre Mølbak

Også herhjemme har sundhedsmyndighederne diskuteret muligheden for flokimmunitet.

I et interview med Politiken i slutningen af marts sagde direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at "målet med vores strategi er (...) at opbygge en flokimmunitet på en kontrolleret måde, så sundhedsvæsnet ikke knækker".

Kåre Målbak korrigerede efterfølgende sin udtalelse, da statsminister Mette Frederiksen gjorde det klart, at flokimmunitet ikke var en dansk strategi.

WHO har tidligere advaret kraftigt mod at gå efter flokimmunitet. Blandt andet fordi det vil koste mange mennesker livet, og fordi man ikke ved, om raske coronapatienter overhovedet bliver immune over for covid-19.

Spanien har ifølge den løbende opgørelse fra Johns Hopkins University rundet 250.000 smittetilfælde. Mens landet var hårdt ramt i foråret med mange dødsfald, har Spanien efter nu kun ganske få daglige døde.