Coronavirus

Mens vi kæmper mod corona - tre sygdomme kan koste langt over en million ekstra liv

I Storbritannien forventer de, at flere vil dø af kræft på grund af det pres, som coronakrisen har lagt på landets sundhedssystem.

Over 1,4 millioner mennesker risikerer at dø i 2020.

Ikke af coronavirus, men fordi de bliver smittet med HIV, tuberkulose eller malaria.

Sådan lyder det i en undersøgelse fra The Global Fund - en organisation, der forsøger at skaffe penge til kampen mod netop de sygdomme.

Nu risikerer vi at blive banket ti år tilbage i udviklingen på grund af coronapandemien

Andreas Æbelø, direktør i AIDS-Fondet

Af deres undersøgelse fremgår det, at på grund af coronapandemien vil man se en markant stigning i antallet af døde som følge af enten HIV, tuberkulose eller malaria i en 12 måneders periode fra 2020-2021.

Deres dystre prognose ser sådan her ud:

  • AIDS/HIV: 534.000 flere døde end ellers forventet.
  • Tuberkulose: 525.000 flere døde end ellers forventet.
  • Malaria: 382.000 flere døde end ellers forventet.

I alt: 1.441.000 flere døde end ellers forventet.

Det tal skal lægges oven i dem, der i forvejen forventes døde som følge af sygdommene, hvilket svarer til omkring 2,5 millioner mennesker.

Til sammenligning er godt 540.000 personer døde på verdensplan, mens de var smittet med coronavirus.

Risikerer at blive banket ti år tilbage

Hos AIDS-Fondet i Danmark er direktør Andreas Æbelø bekymret over udviklingen.

- Vi har brugt 30 år på at bekæmpe HIV/AIDS, og nu risikerer vi at blive banket ti år tilbage i udviklingen på grund af coronapandemien, siger han til TV 2 og henviser til en undersøgelse, som den internationale anti-AIDS-organisation UNAIDS netop har udgivet.

I rapporten skriver UNAIDS, at coronapandemien allerede har haft ”alvorlige konsekvenser” i kampen mod HIV og AIDS og vurderer ligesom The Gobal Fund, at yderligere 500.000 mennesker vil dø af sygdommen.

Ifølge Andreas Æbelø melder flere afrikanske lande om mangel på HIV-medicin. En mangel der er opstået, som konsekvens af coronapandemiens globale nedlukninger.

- Det var i forvejen et problem i Afrika, og nu er det problem blevet endnu større. Der kommer heller ikke kondomer nok. Og modermælkserstatning, som bliver brugt til at sikre, at HIV-positive mødre ikke smitter deres børn via deres egen modermælk, er der også mangel på, fortæller han til TV 2.

Vi oplever i øjeblikket generelt, at færre kommer og søger lægehjælp ved sygdom

Jesper Brix, direktør i Læger Uden Grænser, om situationen i flere afrikanske lande.

Samtidig peger læge Anton Pozniak, der er formand for organisationen International AIDS Society, på, at behandling af coronavirus bliver prioriteret frem for behandling af HIV/AIDS.

- Når du bruger alle dine ressourcer på at teste for covid-19, så er der ingen, der tester for HIV, siger han til CNN.

Frygt holder folk væk

Men det handler ikke kun om medicin og ressourcer. Frygt spiller lige nu også en væsentlig rolle i, at det er blevet vanskeligere at helbrede folk, der er syge med enten HIV eller tuberkulose, siger Læger Uden Grænsers direktør, Jesper Brix, til TV 2:

- Vi oplever i øjeblikket generelt, at færre kommer og søger lægehjælp ved sygdom. Både fordi angsten for at blive smittet med coronavirus har gjort folk bange for at komme til sundhedsfaciliteter, og på grund af de retningslinjer, nationale myndigheder har indført for at begrænse smitten - såsom udgangsforbud og stop af offentlig transport.

Jesper Brix fortæller videre, at nogle af Læger Uden Grænsers projekter i Eswatini og Den Demokratiske Republik Congo oplever en nedgang på 30 til 50 procent i antallet af personer, der kommer til klinikken for at blive testet for HIV og tuberkulose.

- Mennesker, der har tuberkulose, er i en langvarig behandling fra 6-18 måneder, hvor det er helt afgørende for helbredelse, at behandlingen følges præcist hver dag. Hvis muligheden for disse patientgrupper til at få deres medicin afbrydes, kan det få fatale følger, lyder det fra Jesper Brix.

Flere vil dø af kræft i Storbritannien

Mens især afrikanske lande oplever store udfordringer i kampen mod HIV, turberkulose og malaria, så oplever Storbritannien også bivirkningerne af at have været hårdt ramt af coronakrisen.

Mandag aften gik flere videnskabsfolk ud og advarede om, at op mod 35.000 yderligere mennesker vil dø af kræft i landet i løbet af det næste år på grund af det pres, som coronakrisen har lagt på landets hospitaler. Det skriver BBC.

Ifølge professor Mark Lawler er fundene "meget bekymrende".

- Når man som videnskabsmand laver analyser, håber man helt instinktivt på, at man har ret i dem. Men her håber jeg godt nok, at jeg tager fejl, siger han til BBC.

I Storbritannien er sundhedsvæsenet som følge af coronavirusudbruddet blevet ramt af, at færre personer har fået lavet scanninger, færre er blevet udredt, og at behandlinger enten er blevet forsinket eller helt aflyst.

TV 2 har været i kontakt med Kræftens Bekæmpelse i Danmark, og de oplyser, at det danske sundhedsvæsen ikke har været lige så hårdt ramt som det britiske, og at de derfor ikke forventer at se en lignende stigning.