Udland

Harry og Meghan kommer med opsigtsvækkende opfordring til Storbritannien

Ifølge ekspert havde de aldrig fået lov til at lave sådanne udtalelser, hvis de stadig havde været en del af det officielle kongehus.

Storbritannien skal anerkende sin problematiske fortid som kolonimagt.

Sådan lyder det fra prins Harry og hertuginde Meghan.

På et videomøde med en række unge ledere fra velgørenhedsorganisationen The Queen's Commonwealth Trust fortalte parret, at de den seneste tid har diskuteret Black Lives Matter-problematikkerne.

I den forbindelse udtalte prins Harry, at ”man bør anerkende de forkerte ting, der er sket i fortiden.”

Kan ikke komme videre uden at anerkende

Meghan var enig. Ligesom prins Harry mener hun ikke, at man skal ignorere kolonitidens problematikker:

- Når man ser på Commonwealth, (kolonimagten Storbritanien, red.) er der ingen måde, vi kan komme videre, medmindre vi anerkender fortiden, siger hun.

Begge henviser til den kolonimagt, Storbritannien gennem mange år har været.

Der er stadig tidligere britiske kolonier og områder, som fortsat er under britisk styre eller administration.

Prins Harry udtalte, at mange mennesker har lagt et stort stykke arbejde i at anerkende fortiden og forsøge at rette op på de forkerte ting, der er foregået.

- Men jeg tror, vi alle ved, at der er så meget mere, der skal gøres, siger han.

Var ikke gået som officiel kongelig

Ifølge journalist og forfatter Lone Theils er det et kæmpe brud med en lang tradition for, at det britiske kongehus på ingen måde blander sig i emner, der er politiske.

- For at sætte det i perspektiv, så var der sidst ballade, da prins Charles udtalte sig om arkitektur, siger Lone Theils.

Hun forklarer, at de aldrig havde fået lov til at lave sådanne udtalelser, hvis de stadig havde været en del af det officielle kongehus.

- Det er prins Harry, der er afsender på de budskaber – ikke det officielle kongehus, siger Lone Theils og tilføjer, at prins Harry stadig har bevågenheden, selvom han og Meghan har trukket sig tilbage.

I fodsporene på Diana

Harry og Meghans opfordring om at se fortiden i øjnene og anerkende de fejl, man har begået som land, kommer i kølvandet på en debat om at gøre op med nationens kolonifortid.

Men det har dog delt vandene landet over. Der har eksempelvis været negative reaktioner i tabloidpressen.

Lone Theils forklarer, at man her ”virkelig har været ude med riven." For eksempel har Piers Morgan hånet dem.

Kritikken går på, at det er hult, at parret ønsker en debat om lighed, mens de står og filmer dem selv i baghaven til deres kæmpestore millionvilla i Los Angeles.

Lone Theils forklarer, at Harry har ændret sig radikalt efter at have mødt Meghan. Og på mange måder går han i fodsporene på sin mor, prinsesse Diana.

- Hun overtrådte jo også på mange måder de her uskrevne regler for, hvad man kunne og ikke kunne, når man var kongelig, siger Lone Theils.