Coronavirus

Australien lukker millionby ned efter sjusk: - Der er simpelthen ikke noget alternativ

Smitten spreder sig i Australien, men kun i Melbourne. Der er mistanke om, at sjusket karantæne på byens hoteller har smittet personale.

Australien indfører nu nye restriktioner for at bekæmpe spredningen af coronavirus – tre måneder efter at det ellers lykkedes landet at stoppe smittespredningen gennem en skrap nedlukning af landet.

Denne gang er det ikke hele landet, der bliver lukket ned. Nedlukningen er lokal i delstaten Victoria omkring landets næststørste by, Melbourne, med knap fem millioner indbyggere, der har oplevet en overraskende genopblusning i antallet af smittede.

- Der er simpelthen ikke noget alternativ, bortset fra at få tusinder og atter tusinder af nye smittede. Vi er på nippet til at få en anden bølge, siger delstaten Victorias førsteminister, Daniel Andrews, ifølge The Independent.

Ifølge førsteministeren betaler Melbourne nu blandt andet prisen for fejltagelser, der blev begået af et privat vagtfirma i Melbourne i marts, da hele Australien var lukket ned for at stoppe coronasmitten. Sjusk med sikkerheden betød dengang, at rejsende til Australien, der kom i karantæne på hoteller, kunne smitte hotelpersonalet i Melbourne.

Siden nedlukningen er landet langsomt åbnet igen, og det er gået godt i hele landet.

Bortset fra Melbourne.

Her blev der tirsdag registreret 191 nye tilfælde. Det er det største antal tilfælde i byen nogensinde.

Boligblokke spærret af

Myndighederne har allerede tidligere lavet lokale nedlukninger omkring steder, hvor der er fundet mange smittetilfælde. For eksempel er 3000 indbyggere i en bebyggelse med store boligblokke i Melbourne ramt af en særlig nedlukning, efter at man har fundet mindst 69 tilfælde i boligblokkene.

Mandag valgte myndighederne desuden at lukke grænsen mellem Victoria og nabodelstaten New South Wales.

Nedlukning i marts

Coronasmitten ramte Australien værst i marts, hvor landet enkelte dage registrerede næsten 500 daglige tilfælde.

Dengang kunne langt de fleste smittetilfælde spores tilbage til udlændinge i landet eller australiere, der vendte hjem fra udlandet og havde taget smitten med sig.

Derfor blev det en del af den australske nedlukning, at alle, der kom til landet, skulle i 14 dages isolation.

I de store byer som Sydney og Melbourne foregik det blandt andet på store hoteller, hvor de rejsende blev indlogeret på statens regning og under bevogtning.

Og det er tilsyneladende her, at det er gået galt.

Sjusket vagtfirma

Mens det i Sydney var politiet, der stod for overvågningen af de karantæneramte, så valgte Melbourne at lade et privat vagtfirma stå for overvågningen.

Og det gik ikke godt.

Smitten blev spredt fra de hjemvendte rejsende til vagterne og hotellernes personale. Ifølge førsteminister Daniel Andrews blev sikkerhedsreglerne ikke overholdt. Personalet var på tæt på hinanden, delte cigaretter og manglede sikkerhedsudstyr.

Lokale medier har endda beskrevet tilfælde af sex mellem de karantæneramte rejsende og vagterne, skriver BBC.

Vagtselskabet er siden blevet fyret, og der er iværksat en juridisk undersøgelse af delstatens håndtering af de såkaldte 'karantæne-hoteller'.

Smitte fra personalet

Samtidig viser en undersøgelse af coronasmittens mutationer i Victoria-delstaten, at en stor del af smittetilfældene i Melbourne kan føres tilbage til hotelpersonalet.

- Det såede smitten i befolkningen. Så der var tilstrækkeligt med tilfælde derude, da vi senere lempede restriktionerne, forklarer professor John Matthews fra University of Melbourne til BBC.

Nedlukningen i Melbourne betyder, at indbyggerne kun vil få lov til at forlade deres hjem de næste seks uger, hvis det er ”absolut nødvendigt” af hensyn til pleje, indkøb, motion eller arbejde.