Coronavirus

Spansk by spærret af efter opblussen af coronasmitte

Spanien har igen åbnet for turister, men indfører restriktioner for at kvæle lokale udbrud. Det har dog ikke ramt de mest populære turistområder.

Fra og med mandag er kystbyen A Marina i den spanske delstat Galicien afspærret fra omverdenen efter et nyt udbrud af coronasmitte, der næsten har fordoblet byens smittetal på 24 timer.

Dagen før blev de samme forholdregler taget i byen Lleida i Catalonien, hvor antallet af smittede også var steget kraftigt.

Det betyder, at 270.000 spaniere i de to områder nu ikke kan forlade deres hjem, ligesom andre ikke kan komme ind i området for eksempelvis at passe deres arbejde, hvis de ikke har en særlig skriftlig tilladelse. I A Marina gælder nedlukningen foreløbig i en uge, mens den i Lleida gælder i to uger.

- Det er selvfølgeligt et trist tilbageslag for dem, det går ud over. Men det er vigtigt at understrege, at den nye situation overhovedet ikke kan sammenlignes med situationen tidligere på året, hvor hospitalerne nærmest kollapsede, fortæller TV 2s medarbejder i Spanien, Jeppe Krogager.

- Overordnet set mener de spanske myndigheder stadig, at situationen med corona er under kontrol, siger han.

Måneders nedlukning

Spanien var for få måneder siden et af de værst ramte lande i verden, og indbyggerne har været underlagt stramme restriktioner siden marts. Efter at have registreret 285.000 smittede og omkring 28.000 dødsfald fik Spanien imidlertid smitten under kontrol, og man begyndte gradvist at lempe restriktionerne.

Nogle af de allerførste turister i Spanien efter genåbningen var med dette tyske rejseselskab på Mallorca, der ankom 15. juni

I de seneste tre uger har det daglige dødstal ligget under ti per dag, og nu er det kun ganske få, der indlægges eller skal i intensiv behandling.

Og 20. juni blev de sidste restriktioner fjernet, og turister fra resten af Europa kunne igen bydes velkommen.

Det blev set som helt afgørende for den spanske økonomi, da Spanien normalt byder 80 millioner turister velkommen hvert år, og turismen står for omkring 12 procent af det spanske bruttonationalprodukt.

Lokale udbrud hårdt for økonomien

Der er 60-70 mindre udbrud spredt ud over Spanien, som myndighederne følger nøje. De fleste af disse udbrud er under kontrol, men i to tilfælde har det altså ført til lokale nedlukninger.

- Udbrud kan komme pludseligt, men situationen er ikke værre i Spanien nu, end den er i Danmark, hvor man også har oplevet lokale udbrud, for eksempel i Hjørring. Og der er ingen udbrud af betydning i de dele af Spanien, hvor de fleste danske turister typisk kommer – steder som Solkysten og Mallorca. Men for dem, det rammer, er det stadig frustrerende. Der kommer straks færre mennesker på cafeerne og i butikkerne, fortæller Jeppe Krogager.