Coronavirus

Højtstående ekspert nægter at bakke Trumps corona-påstande op

Trumps bemærkning om, at coronavirus i langt de fleste tilfælde er ufarlig faldt under en tale på den amerikanske uafhængighedsdag.

Direktøren for the US Food and Drug Administration, USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, afviser at forsvare Donald Trumps påstand om, at 99 procent af alle tilfælde af coronavirus er 'totalt harmløse'.

Hahn har flere gange nægtet at kommentere på, om Trumps bemærkning er sand eller falsk.

- Jeg vil ikke komme ind på, hvem der har ret, og hvem der er forkert på den, sagde Stephen Hahn, som også er medlem af Det Hvide Hus' corona-taskforce, søndag i CNN-programmet 'State of the Union'.

Trumps bemærkning om coronavirussens ufarlighed faldt lørdag under hans tale i forlængelse af den amerikanske uafhængighedsdag, 4. juli.

WHO: 20 procent skal have ilt eller indlægges

Ifølge WHO bliver 20 procent af de personer, der diagnosticeres med coronavirus, så syge, at de skal have ilt eller indlægges på et hospital.

The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som har ansvaret for blandt andet smitsomme sygdomme i USA, estimerer, at 35 procent af coronatilfældene er asymptomatiske, men at selv smittede med milde eller slet ingen symptomer kan give smitten videre.

- Jeg bakker 100 procent op om CDC og den information de udkommer med i forbindelse med denne pandemi, sagde Hahn og tilføjede, at corona-situationen i USA udvikler sig med hast.

- Folk bliver nødt til at tage det seriøst

I forhold til præsidentens påstande om coronavirussens farlighed lød det fra Hahn:

- Det, jeg vil sige, er, at den data, som vi ligger inde med, viser, at det her er et alvorligt problem. Folk bliver nødt til at tage det seriøst.

Der har været mere end 2,8 millioner bekræftede tilfælde af coronavirus i USA, hvor mindst 129.000 smittede personer er døde under pandemien.

Samtidig har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advaret om rekordmange smittede på verdensplan.

Trump fejrede den amerikanske nationaldag ved Mount Rushmore fredag og med en tale fra Det Hvide Hus lørdag. Ved begge begivenheder blev der af mange tilstedeværende ikke taget hensyn til afstandskrav, ligesom flere også havde ladet ansigtsmaskerne blive hjemme.

- Hvis man ikke følger de lokale retningslinjer, og hvis man ikke følger CDC's regelsæt, så bringer man sig selv og sine nærmeste i risikozonen, siger Hahn.

Går også i rette med vaccine-forudsigelser

I sin 4. juli-tale sagde Trump også, at en vaccine vil være klar inden årets udgang. Men heller ikke denne påstand vil Hahn bakke op om, skriver BBC.

- Jeg kan ikke forudsige, hvornår en vaccine vil være klar, sagde han søndag og tilføjede, at man har sat alle sejl ind for at udvikle en vaccine så hurtigt som muligt.

Verdenssundhedsorganisationens (WHO) leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus, advarede i juni om, at der måske aldrig vil blive udviklet en effektiv vaccine mod covid-19.