Coronavirus

Australien lukker grænse for over seks millioner mennesker

Delstaten Victoria tog konsekvensen af de mange nye smittede allerede lørdag og satte flere boligområder i lockdown i millionbyen Melbourne.

Grænsen mellem Australiens to folkerigeste delstater lukkes onsdag efter en opblussen af coronavirus i millionbyen Melbourne.

Det skriver BBC.

- Det er en af de forebyggende foranstaltninger, som vi håber vil hjælpe os med at standse spredningen af virussen, siger Daniel Andrews, der er førsteminister i delstaten Victoria.

Beslutningen er taget i samarbejde mellem ham og hans kollega i New South Wales, Gladys Berejiklian, samt premierminister Scott Morrison.

Kun rejsende med en tilladelse kan fra onsdag krydse grænsen. Tilladelser gives, hvis man skal arbejde eller har et andet anerkendelsesværdigt formål. Derudover aflyses alle flyafgange. Ruten mellem Melbourne i Victoria og Sydney i New South Wales er ellers en af verdens travleste, skriver BBC.

- Det er enestående

Årsagen er, at smitten med coronavirus nu for alvor florerer i landet.

Førhen var de fleste smittede vendt hjem fra rejser i udlandet. Nu smittes over 80 procent i deres lokalsamfund.

- Det er enestående i Australien. Vi har ikke set noget lignende, siger førsteministeren fra New South Wales, Gladys Berejiklian.

I begyndelsen af juni var der ingen nye smittede to dage i træk i Victoria, og delstaten troede, at coronavirussen var under kontrol. Men alene mandag er der blevet registreret 127 nye smittede - det højeste tal siden pandemien begyndte.

Det sker efter uger med forsvindende få nye smittede.

Vrede over lockdown

Lørdag morgen tog delstaten Victoria konsekvensen og satte ni boligblokke i hovedbyen Melbourne i lockdown, efter at man havde opdaget nye klynger af smittede. Dermed blev omtrent 3000 mennesker isoleret i deres hjem.

Mange beboere blev vrede over den pludselige lockdown, og at politiet blev sat ind for at patruljere i opgangene ud for deres hjem i boligblokke, der i forvejen anses for belastede i det australske samfund.

I sidste uge blev 36 andre hotspots i forstæderne sat i lockdown. Men her kan beboerne forlade deres hjem for at tage på arbejde, handle ind eller tage i fitnesscenter, mens beboerne fra lørdagens lockdown ikke må forlade deres boligblokke.

Samtidig har delstaten sat gang i massiv testning af over 20.000 mennesker om dagen.

Der bor 4,9 millioner mennesker i Melbourne og 6,3 millioner i hele Victoria.

Kun godt 100 døde

Andre delstater har stadig stor succes med at holde spredningen af coronavirus i kort snor, og genåbningen er mange steder godt undervejs.

Det var regeringens mål at være helt ude af lockdown ved udgangen af denne måned, men det omfattende udbrud har sat en kæp i hjulet for Australiens succes med at standse spredningen af coronavirussen som helhed.

I stedet arbejder man nu med regionale mål.

Siden januar er 106 personer døde med coronavirus, mens omkring 8500 er blevet smittet i Australien.

Det svarer til 4,16 døde per en million indbyggere, hvilket ligger blandt det laveste i verden.